„Istoria filozofiei occidentale” ( I, II ), de Bertrand Russell

istoria-filozofiei-occidentale-bertrand-russell-2-volumeIstoria filozofiei occidentale ( I, II ), de Bertrand Russell.

„Bertrand Russel a înţeles să scrie o istorie a filozofiei care să fie accesibilă publicului neexersat îndelung în studiul filozofiei, dar care să nu fie o operă de popularizare pur şi simplu, ci una în care măcar gândul de primă instanţă al filozofilor să fie prezentat, iar uneori, atunci când acest gând nu poate fi altfel înţeles, chiar şi nuanţele mai subtile ale sistemelor lor.

 

Lucrarea sa nu prezintă filozofia ca pe un şir de speculaţii mai mult sau mai puţin abstracte, după cum filozoful avut în vedere e idealist, ori mai curând empirist, ci ca pe un aspect esenţial, deopotrivă condiţie de posibilitate şi rod al vieţii sociale şi politice. În acest sens, filozofia apare în calitate de efect şi totodată de cauză a felului de-a fi al diverselor comunităţi în care au luat naştere şi pe care le-au modelat apoi sisteme filozofice.

 

Nu în ultimul rând, trebuie spus că tonul cărţii este echilibrat, că, în ciuda preferinţelor discrete ale autorului, manifestate în ironii bine plasate, gândurile filozofilor sunt expuse cât mai onest. Opera lui Russell rămâne introducerea ideală în subiectul ei şi, mai mult, acel tip de filozofie pe care foarte mulţi oameni ar citi-o, dar pe care numai un autor de excepţie ar putea-o scrie.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.