Șahul – în școală

sahŞahul va fi disciplină opţională în şcolile din România. Şahul este o disciplină care, în unele ţări este chiar obligatorie, considerîndu-se că le dezvoltă elevilor o serie de capacităţi utile în provocările lumii contemporane cu care sunt confruntaţi. Introducerea şahului ca disciplină în şcoală a fost larg dezbătută în societatea românească, acum făcându-se un prim pas spre înfăptuirea acestui important act educaţional.

 

„Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a aprobat, prin ordin de ministru, Programele şcolare pentru disciplina opţională „Educaţie prin şah”, anul I şi anul al II-lea de studiu. Acestea intră în curriculum la decizia şcolii pentru învăţământul primar şi vor putea fi folosite începând cu anul şcolar 2014-2015. Elevii vor avea ocazia să se familiarizeze cu tabla de şah, cu regulile de joc şi să decodifice semnificaţia semnelor convenţionale utilizate în partida de şah.

 

Exerciţiile de interpretare, observaţia, simularea unor situaţii de joc, calculul unor variante de joc sunt etape pe care elevii le vor parcurge în cei doi ani de studiu.

 

Programele au fost realizate în urma consultărilor cu specialiştii din cadrul Federaţiei Române de Şah.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.