Comunicat de presă referitor la Fondul Unic de Rezoluție

COMUNICAT DE PRESĂ

România face primul pas către Uniunea Bancară

 

Liviu VoineaMinistrul delegat pentru buget, Liviu Voinea informează că, la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, a fost agreat textul Acordului privind transferul şi mutualizarea contribuţiilor la Fondul Unic de Rezoluţie. 

 

Acest acord interguvernamental are ca scop asigurarea finanţării măsurilor de rezoluție adresate instituțiilor de credit în cadrul Mecanismului Unic de Rezoluție şi este parte a procesului de constituire a Uniunii Bancare. Acordul urmează să fie semnat în cursul lunii mai 2014 de către statele din zona euro, precum și de către statele care nu fac parte din zona euro, dar doresc să adere la acest acord.

 

Menționăm că Uniunea Bancară se bazează pe trei piloni, respectiv un mecanism unic de supraveghere (care acordă competențe sporite de supraveghere către Banca Centrala Europeană și care va deveni operațional în noiembrie 2014), un mecanism unic de rezoluție (bazat pe două elemente, Acordul menționat mai sus și Regulamentul privind Mecanismul Unic de Rezoluție) și o schemă comună de garantare a depozitelor.

 

România a participat la negocieri cu o echipă condusă de domnul Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget și a obţinut îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a propus în cadrul negocierilor, unul dintre aspectele importante fiind evitarea obligativităţii de a mobiliza bani publici în procesul de rezoluție bancară.

 

Prezența României, de la început, ca semnatar al Acordului, oferă o protecție sporită mediului bancar din România și contribuabililor și, de asemenea, va asigura participarea autorităților române la mecanismul decizional privind implementarea Fondului Unic de Rezoluție.

 

În acest context, Guvernul și președintele României au aprobat, prin Memorandum, ca România să semneze Acordul mai sus menționat, în luna mai, odată cu statele din zona euro.

 

Menționăm că Fondul Unic de Rezoluţie se va constitui din contribuţii ale băncilor din statele membre participante la Uniunea Bancară și va fi finanțat în conformitate cu regulile din Directiva privind înfiinţarea unui cadru de rezoluţie şi redresare pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii şi Regulamentul privind Mecanismul Unic de Rezoluție.

 

Acordul constituie baza legală care permite transferul sumelor colectate în compartimentele naţionale către Fond și mutualizarea progresivă a acestora într-o perioada de tranziție de maxim 8 ani.

 

Biroul de presă al Ministerului Finanțelor Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.