Comunicat de presă referitor la ratingul Moodys

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministrul delegat pentru buget informează:

 

Moodys2Agenţia de rating Moody’s a îmbunătăţit perspectiva rating-ului aferent datoriei guvernamentale a României, de la negativă la stabilă. Totodată, Moody’s a confirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3.

 

Moody’s a precizat în comunicatul de presă emis în data de 25 aprilie 2014 că îmbunătăţirea perspectivei se datorează în primul rând îmbunătăţirii cadrului fiscal-bugetar şi reducerii deficitului de cont curent cât şi a diminuării riscurilor din zona euro asupra creşterii economice şi balanţei de plăţi. Moody’s consideră că ritmul actual de creştere economică este unul sustenabil ţinând cont că politicile şi reformele economice sprijină investiţiile şi competitivitatea exporturilor.

 

Agenţia de evaluare subliniază capacitatea, de acum demonstrată, de consolidare fiscală a României chiar şi într-un context de incertitudine economică şi politică, aceasta conducând la reducerea necesităţilor de finanţare şi ancorarea asteptărilor pieţei. Moody’s menţionează totodată, respectarea angajamentelor asumate cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană întărind faptul că deficitul fiscal este actualmente în linie cu cel corespunzător ţărilor care beneficiază de rating-ul Baa3 (grad investiţional). De asemenea, Moody’s se aşteaptă că reducerea deficitului fiscal să contribuie la stabilizarea indicatorilor datoriei publice conducând astfel la decizia agenţiei de rating de a revizui perspectiva de rating a României la una stabilă.

 

De asemenea, agenţia de rating apreciază dezvoltarea şi deschiderea economiei româneşti, cu exporturi în creştere în următorii ani, reflectând creşterea competitivităţii, considerând totodată că România îşi va continua tendinţa de convergenţă a veniturilor în sensul alinierii la economiile cele mai dezvoltate din Uniunea Europeană.

 

Ministrul delegat pentru buget salută decizia Moody’s şi apreciază că aceasta confirmă atât progresele economice ale României din ultimul an cât şi faptul că România se diferenţiază ca un factor de stabilitate şi creştere în regiune.

 

 Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.