Călin Popescu Tăriceanu – Către liberali

Călin Popescu Tăriceanu „Dragi colegi,

 

 În urmă cu aproape 25 de ani, când m-am înscris în Partidul Național Liberal, am făcut acest lucru deoarece am văzut la acest partid un adevărat respect pentru dreptul la libera opinie. Astăzi, sub conducerea actualilor lideri, libera exprimare nu mai există, fiind înlocuită cu autoritarismul conducerii.

 

 Am făcut parte din Partidul Naţional Liberal şi în vremuri în care era la guvernare, şi în vremuri în care era în opoziţie. Am fost şi preşedinte al partidului, am fost şi simplu membru. Dar niciodată partidul nu a fost condus de orgolii și vendete personale. De fiecare dată consensul și dialogul au dictat în luarea deciziilor în PNL.

 

 Fiind alături de Partidul Național Liberal de 25 de ani, trebuie să recunosc că sunt revoltat de evenimentele din ultima vreme, de atitudinile și pozițiile autoritare manifestate de domnul Antonescu.

 

 Întotdeauna au fost voci critice în PNL şi niciodată opinia liberă nu a fost strict apanajul preşedintelui sau al unei conduceri restrânse. Am fost 5 ani preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi îmi aduc aminte de criticile dure şi uneori deplasate pe care actualul președinte al PNL mi le-a adus. Însă eu niciodată nu am luat în considerare varianta excluderii acestuia din partid pentru că a fi liberal înseamnă a-ți exprima liber părerea, înseamnă să îți sacrifici mândria personală pentru dreptul colegului tău de a te critica. Acest lucru a diferențiat Partidul Național Liberal de celelalte partide, dreptul de a vorbi liber într-un partid condus de principii și nu de orgolii.

 

 Hotărârea mea de a renunța vremelnic la calitatea de membru nu a însemnat o trădare a adevăratului Partid Național Liberal și nici o abandonare a principiilor și valorilor care stau la baza acestuia. Plecarea mea a însemnat dezacordul unui vechi liberal față de modul în care este condus acum partidul, cu lipsă de viziune și politica pumnului în gură.

 

Gestul meu de a demisiona din PNL a fost unul extrem tocmai pentru a atrage atenţia asupra gravităţii situaţiei din interiorul partidului, caracterizată de suprimarea democraţiei şi a dezbaterii interne.

 

 Decizia mea de a nu înființa un nou partid politic vine tocmai din respectul pe care îl port membrilor PNL. M-am gândit la interesul liberalilor, de aceea nu am vrut să diminuez și mai mult șansele PNL la alegerile europarlamentare. Nu am vrut să dau ocazia actualei conduceri să folosească acțiunile mele pentru a masca un eventual eșec în alegeri.

 

 Este clar că sunt vremuri complicate pentru Partidul Naţional Liberal, dar şi pentru conducerea acestuia. Este clar că s-a pierdut busola, luciditatea și nu mai există niciun plan real și fezabil pe care actuala conducere să-l prezinte membrilor partidului. Asistăm la instaurarea haosului la nivelul conducerii actuale.

 

 În viaţa unui partid, la fel cum se întâmplă şi în viaţa unui om, există şi astfel de momente, când conducerea este dezorientată şi lipsită de viziune. În astfel de momente, liderul partidului trebuie să își întoarcă faţa spre toţi membrii, nu doar spre cei care sunt pe placul său, şi să îi întrebe „încotro să o luăm?”.

 

Nu am făcut şi nu fac un secret din faptul că, personal, cred în continuare în proiectul asumat şi angajat de USL în faţa românilor în 2012. În urma discuţiilor avute în ultimul timp cu mulţi colegi liberali, cred în necesitatea unei componente liberale în actul de guvernare. Cred că PNL-ul nu își poate permite să întoarcă spatele celor care au avut și au încredere în Uniunea Social Liberală. Cred că partidul nu își poate asuma fuga de la guvernare.

 

 Cred că prezența PNL în Guvernul USL este mandatul pe care alegătorii ni l-au dat în 2012. Sunt adeptul acestei soluţii şi nu a celei de a preda partidul lui Traian Băsescu, cel care, începând din 2005, a făcut totul ca să îl distrugă.

 

Dragi colegi,

 

 Direcția pe care o va urma PNL trebuie decisă în cadrul unui Congres Extraordinar organizat imediat după alegerile din 25 mai. Soarta partidului trebuie decisă de toți liberalii într-o dezbatere vie și liberă și nu de câteva persoane în spatele unor uși închise. Numai prin dialog și transparență putem face ca Partidul Național Liberal să renască mai unit și mai puternic, iar prin el să punem bazele unui proiect național solid. Partidul Național Liberal merită șansa de a redeveni un partid care să dea direcţia în care se va îndrepta România. Eu, personal, voi face tot ce îmi stă în putință să îi acord această șansă, iar prin această scrisoare fac un apel la voi, toţi foştii şi viitorii mei colegi, să vă alăturați acestui demers de salvare și reconstrucţie a Partidului Național Liberal.

 

 Cu respect,

 Călin Popescu-Tăriceanu”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.