Discursul domnului Daniel Constantin, Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, susținut în data de 9 mai 2014 cu prilejul celebrării Zilei Europei

Daniel-ConstantinExcelentele Voastre,

Stimate doamne,

Stimaţi domni,

           

            Sunt deosebit de fericit ca sărbătorim împreună Ziua Europei – aici la sediul ministerului nostru, reprezentanţi ai statelor membre și altor țări prietene, ai producătorilor și ai tinerei generaţii.

            Politica Agricolă Comună  este una din cele mai vechi și cea mai integrată și importantă politică strategică Europeană. În 2012 s-au celebrat 50 de ani de când PAC a asigurat securitatea alimentară a cetăţenilor europeni și dezvoltarea mediului rural.

            Obiectivele sale iniţiale înscrise în Tratat – hrana de calitate la prețuri rezonabile și pentru fermieri un venit decent – sunt încă valabile.

        În timp, obiectivele politicii s-au extins, inclusiv cu protejarea mediului, bunăstarea animalelor şi o intervenţie mai activă în susţinerea comunităţi rurale viabile. Reforma Comisarului român Dacian Cioloș permite o mai bună adaptare la condiţiile și nevoile specifice producătorilor noştri, dar și la cele din celelalte noi State membre.

            Sărbătorind 9 mai aici, la MADR, recunoaştem astfel încă o dată importanța agriculturii în economia Uniunii Europene și mondiale și aportul dezvoltării rurale la crearea de locuri de muncă, de condiţii de viața sporite,  la menţinerea tradiţiilor și protejarea naturii.

            Acum 10 ani, în 2004, România a încheiat negocierile de aderare, Capitolul 7 – Agricultura fiind închis provizoriu încă din 2002. Tot acum 10 ani, prin Legea nr. 1  s-a înfiinţat Agenţia de Plaţi și Intervenţie în Agricultură. Doresc să mulţumesc Comisiei Europene și Statelor membre pentru sprijinul acordat în toată perioada de pre-aderare și ulterior, prin programele Phare, de peste 60 milioane euro, prin care ne-am instruit administraţia și beneficiarii, am dotat instituţiile și am învăţat cum sa descifrăm multele norme europene, care se și modificau din mers, și care trebuiau adaptate la realităţile noastre.

            Franţa, Germania, Olanda, Danemarca, Marea Britanie, Austria, Italia, Spania, Polonia, Ungaria – sunt principalele țări care ne-au acordat expertiza prin programele de înfrăţire – legându-se astfel și trainice colaborări și prietenii între specialiştii noştri. Putem spune astăzi ca aderarea și integrarea României la UE a urmat un curs firesc de adaptare și acomodare a spiritului și valorilor străbune la realităţile economice, politice și sociale ale Europei contemporane. Sunt 12 ani de când România a primit fonduri europene pentru agricultură și dezvoltarea mediului rural prin programul SAPARD.  Cele 1,34 miliarde euro din SAPARD se regăsesc mai ales în dotarea exploataţiilor cu utilaje performante, în modernizarea industriei alimentare și infrastructura rurală și forestieră.

            Actualul Program de Dezvoltare Rurala – cu 8 miliarde euro finanţare FEADR – are mai multe măsuri, care au fost menite să acopere nevoile de dezvoltare a spaţiului rural. Realităţile din teren însă ne-au determinat să adaptam de destule ori PNDR-ul – și astfel am construit împreună cu beneficiarii măsuri mai bine focalizate și finanţate, în ultima perioadă acestea fiind adresate cu precădere pentru sectorul zootehnic și de irigaţii. Nu doresc sa enumăr realizările sau lecţiile mai grele învăţate pe parcurs, important este că avem o contractare a fondurilor de peste 108%, precum și multe proiecte finalizate care înseamnă locuri de muncă și dezvoltarea economică și socială a mediului rural.

Prin Agenţia de Plăţi și Intervenţie în Agricultură am învăţat noi și fermierii ce înseamnă digitizarea parcelelor, blocurile fizice, depunerea cererilor on-line, complicatele cerinţe legale în materie de gestionare (vestitele SMR) și de bunăstare animală. Plăţile SAPS în perioada 2007-2013 au însumat 5,6 miliarde euro, iar pentru 2014-2020 alte 12,393 miliarde euro vor ajunge la producători.

            O mândrie pentru noi este programul viticol, care prin cele 252 milioane euro cheltuite 100% până în 2013 au realizat 25.000 ha plantaţii nou înfiinţate și programe de promovare a vinurilor in China, Rusia, Japonia, SUA. Alte 238,5 milioane euro sunt disponibile pentru anii 2014-2018. Prin Decizia Comisiei recent adoptată în 29 aprilie 2014, s-a aprobat un nou program de promovare a vinurilor în Azerbaidjan și Belarus. Agricultura ecologică este o alta mândrie a României și le mulţumesc fermierilor și procesatorilor care s-au dedicat acestui sector, dezvoltat an de an, atât în producţia cerealieră, dar și zootehnică. El reprezintă o prioritate și în politica noastră viitoare. Participarea României ca țară parteneră în 2013 la Târgul Internaţional Biofach a dat o noua amploare relaţiilor în domeniu și a confirmat interesul partenerilor pentru produsele noastre.

            Noul PNDR 2014-2020, cu o finanţare de 8 miliarde euro fonduri comunitare, transmis în martie Comisiei Europene înglobează obiectivele de dezvoltare viitoare stabilite în relaţie strânsă cu partenerii noştri, viitorii beneficiari, discutat și dezbătut în 8 conferinţe regionale, în cadrul cărora am învăţat la fața locului ce îşi doresc fermierii și cum să ne atingem ţintele. În 20 mai, peste 13 zile, lansăm primele 2 masuri finanţate din alocarea 2014-2020, investiţii în ferme și bunăstarea animalelor.

            Nu în ultimul rând, potenţialul de bogăţie fantastic și identitatea produselor noastre sunt “ambasadori” ai agriculturii româneşti. Expoziţia de produse tradiţionale o dovedeşte din plin!

            Pâinea are o semnificaţie aparte în întreaga lume, dar pentru români a însemnat dintotdeauna avuţia împărtăşită cu prietenie și preţuire. Mai mult decât atât, pâinea simbolizează legătura omului cu munca.

            Evenimentul de astăzi dedicat sărbătoririi Uniunii Europene se intitulează “România – ca o pâine”.

            Astăzi veţi avea ocazia să cunoaşteţi portul și muzica populară, să gustaţi produsele tradiţionale și ecologice româneşti. Vă invit să ne bucurăm împreună de roadele muncii agricultorilor români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.