ADR Nord-Est: Turismul cultural-religios – premisă, realitate, deziderat pentru Regiunea Nord-Est

RECULTIVATURÎn cadrul Conferinței Regionale “Turismul cultural-religios în contextul dezvoltării durabile. Actualitate și perspective”, organizată la Iaşi în data de 7 mai 2014, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR Nord-Est) a marcat finalizarea proiectului internațional “RECULTIVATUR”.

Finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transnațională Sud-Est Europa şi implementat de 14 parteneri din 7 țări, proiectul RECULTIVATUR a vizat elaborarea unui instrument pentru includerea valorilor cultural-religioase în procesul de planificare şi dezvoltare a centrelor urbane şi comunităţilor rurale învecinate, dar şi repoziţionarea turismului cultural-religios în ierarhia sectoarelor economice cu importanţă strategică în dezvoltarea economiilor locale.

Cele mai semnificative rezultate ale proiectului, prezentate în cadrul conferinţei au fost: inventarierea şi analiza a peste 1550 de obiective de patrimoniu cultural – religios din Regiunea Nord-Est din punct de vedere al vechimii, valorii de patrimoniu, acccesibilităţii, programului de vizitare, inventarierea actorilor locali ce pot contribui la implementarea unei politici de promovare a turismului cultural religios, identificarea şi promovarea pe plan extern unor exemple de bună practică din Regiunea Nord-Est: Proiectul PHARE Reabilitarea Mănăstirii Golia Iaşi, Proiectul CBC Itinerarii cultural-religioase Vaslui-Hânceşti-Leova,

Proiectul IIIB CADES Drumuri spirituale sud est europene, identificarea şi promovarea pe plan intern şi internaţional a produsului cultural religios Biserici şi mănăstiri medievale în Regiunea Nord-Est, realizarea şi diseminarea unor materiale promoţionale: film de prezentare Regiunea Nord-Est îţi îmbogăţeste sufletul, broşura Biserici şi mănăstiri medievale în Regiunea Nord-Est.

Evenimentul a adus laolaltă peste 70 de participanţi, parteneri internaționali ai proiectului, agenții de turism, agenți economici din țară și din străinătate în scopul de a facilita cooperarea între aceștia și de a evalua perspectivele de îmbunătățire ale pieței de incoming pentru turismul cultural religios din Nord-Est-ul României. Conferinţa va fi completată în perioada 7-9 mai de o sesiune B2B – ce va oferi posibilitatea companiilor străine ce promovează obiective și servicii turistice, agențiilor de turism și tour‐operatorilor, să stabilească contacte și să evalueze perspectivele de cooperare cu companii similare din Regiunea Nord‐Est, dar şi de un Educational & Press tour – dedicat tur operatorilor şi presei specializate, oferindu-le acestora posibilitatea de a experimenta itinerariul de turism cultural religios Mănăstiri si cetăți medievale, produs promovat de ADR Nord‐Est in cadrul proiectului RECULTIVATUR.

„Turismul s-a aflat dintotdeauna printre priorităţile noastre strategice. Atât în perioada de preaderare, cît şi prin Programul Operaţional Regional s-au realizat ample investiţii finanţate din fonduri europene pentru restaurarea obiectivelor de patrimoniu şi a serviciilor conexe. Şi pentru perioada 2014-2020, perspectivele sunt încurajatoare. Viitorul Program Operaţional Regional va pune la dispozitia celor intersați o alocare națională de aprox 316 mil Euro pentru dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Dar, pentru a spori rezultatele economice obținute din turism în această regiune trebuie să ne propunem la nivel strategic, acele proiecte care completează zestrea regională a obiectivelor de patrimoniu de interes național și care pot fi incluse imediat în itinerarii turistice” a declarat Constantin Apostol, Director General ADR Nord-Est.

Sursa: ADR Nord-Est
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.