Cea de-a VIII-a Sesiune a Comitetului mixt interguvernamental româno-albanez de colaborare economică, științifică şi tehnică

COMUNICAT DE PRESĂ

Cea  de a VIII-a Sesiune a Comitetului mixt interguvernamental româno-albanez de colaborare economică, științifică  şi tehnică

 

 

În  perioada 5-6 iunie 2014 a avut loc la Bucureşti cea de a VIII-a Sesiune a Comitetului mixt interguvernamental romano-albanez de colaborare economică, științifică şi tehnică la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

 

Preşedinţia Comitetului mixt din partea română este asigurată, la nivel de secretar de stat, de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, agricultura jucând un rol esenţial pentru dezvoltarea cooperării economice dintre Albania şi România.

 

Dumitru Daniel BOTĂNOIU – secretar de stat în cadrul MADR şi Alban ZUSI – ministru adjunct în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Rurale şi Administraţia Apelor au condus lucrările comitetului mixt,  desfăşurat sub forma a două sesiuni plenare şi  pe grupe de lucru sectoriale cu participarea experţilor de la ministerele de linie, după cum urmează: economie, transport, comerț, mediu, protecţia consumatorilor, sanitar – veterinar şi siguranţa alimentelor, turism, finanţe, etc.

 

Cu prilejul Sesiunii Comitetului mixt Părţile s–au informat reciproc cu privire la situaţia economică din România şi Albania, măsurile întreprinse pentru atenuarea efectelor crizei economice şi relansarea economiilor lor naționale, evoluția raporturilor cu Uniunea Europeană şi Organizația Mondială a Comerțului, colaborarea bilaterală în cadrul Consiliului Regional de Cooperare şi la alte proiecte regionale la care cele două ţări sunt membre. 

 

Lucrările au continuat cu analiza priorităţilor  cooperării economice pe sectoare de activitate (relațiile comerciale; energie; industrie; agricultura; sanitar – veterinar; întreprinderi mici şi mijlocii; protecţia consumatorului; cooperare între registrele comerţului; cooperare regională europeană; finanţe; transporturi; turism; comunicaţii şi tehnologia informaţiei şi protecţia mediului).

 

Pe perioada desfăşurării lucrărilor a avut loc o prezentare a Agenției de Plăţi şi Intervenţie  pentru Agricultură (APIA), a modului de  derulare schemelor de plată de către APIA.

 

În vederea cunoaşterii sectorului de creştere a bovinelor a fost organizată, pentru delegaţia albaneză, o vizită la o fermă zootehnică modernă. La finalul reuniunii a avut loc semnarea documentului de asumare a angajamentelor convenite pe sectoarele de activitate, la nivel de experţi,  urmând ca în perioada următoare aceste prevederi sa fie implementate pentru dezvoltarea cooperării economice dintre cele două ţări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.