Vizită în România a domnului Han Changfu, Ministrul Agriculturii din Republica Populară Chineză, la invitaţia domnului Daniel Constantin, Vice-Prim Ministru, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

În perioada 6-8 iunie a.c, domnul Han Changfu, Ministrul Agriculturii din Republica Populară Chineză efectuează o vizită oficială în România, la invitaţia domnului Daniel Constantin, Vice-Prim Ministru, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

 

Acţiunea reprezintă o continuare a celor convenite de Prim-Ministrul chinez Li Keqiang, şi Prim- Ministrul Victor Ponta, la Bucureşti în noiembrie 2013, cu ocazia semnării Declaraţiei Comune privind consolidarea cooperării bilaterale în noua situaţie dintre Guvernul R.P. Chineze şi Guvernul României şi a Declaraţiei de la Bucureşti privind Cooperarea dintre China şi Statele din Europa Centrală şi de Est, când liderii celor două ţări au agreat necesitatea şi importanţa consolidării cooperării în domeniul agricol.

 

În cursul după amiezii de 6 iunie 2014, Primul-ministru Victor Ponta l-a primit la Palatul Victoria pe domnul Han Changfu, ministrul Agriculturii al Republicii Populare Chineze.

 

În agenda vizitei domnului ministru Han Changfu este prevăzută o întâlnire oficială la sediul MADR şi deplasare în teritoriu pentru cunoaşterea realităţilor şi a potenţialului agriculturii româneşti, fiind astfel de interes sectoare precum lactatele, creşterea bovinelor, viticultură, dar şi modele de fermă de familie.

 

Cu ocazia întâlnirii de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (din 6 iunie) cei doi omologi au subliniat foarte bunele relaţii existente între România şi Republica Populară Chineză şi faptul că la nivel politic ambele ţări consideră prioritară dezvoltarea cooperării în domeniul agricol.

 

Subiectele abordate de ambele părţi au ţinut de prezentarea politicilor agricole şi de dezvoltare rurală, balanţa comercială şi potenţialul de creştere a schimburilor, importanţa susţinerii investiţiilor, creşterea implicării în proiecte comune în domeniul cercetării.

 

De asemenea, s-au agreat ca sectoare prioritare de colaborare – zootehnia – prin investiţii şi schimburi comerciale: bovine, ovine, porcine şi sectorul apicol, precum şi investiţii şi schimburi comerciale din domeniul procesării şi marketingului produselor agricole: vin, lapte praf, carcasă de porc şi produse din carne, ulei de floarea soarelui şi baloţi de fân.

 

Încurajarea investiţiilor în domeniul agricol a fost considerată la fel de importantă ca şi activităţile ce conduc la creşterea accesului produselor pe cele două pieţe.

 

Domnul ministrul Han Changfu şi-a arătat larga deschidere de a conlucra cu autorităţile relevante din ţara sa pentru implementarea cu succes a celor convenite. În acest sens, a propus ca mecanismul de lucru care să fie utilizat să îl constituie Grupul de lucru ce va fi stabilit de cele două ministere la nivel de vice-ministru (secretar de stat), grup care ar trebui să se convoace de urgenţă pentru a demara toate discuţiile tehnice necesare realizării obiectivelor de interes comun.

 

Domnul Daniel Constantin a amintit de vizita realizată în China în 2012 şi de interesul de colaborare în creștere manifestat de oamenii de afaceri din cele două ţări în 2013, dar mai ales după vizita premierului chinez în România din noiembrie anul trecut.

 

Reunirea Grupului de lucru reprezintă şi pentru partea română o prioritate. De aceea, MADR în colaborare cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu alte instituţii relevante din România şi în consultare cu sectorul privat va realiza toate demersurile pentru activarea acestuia de urgenţă.

 

Vice-Prim Ministrul Daniel Constantin a prezentat politica în domeniul investiţiilor, fondurile comunitare şi naţionale alocate pentru următoare perioadă fiind consistente, invitând ca în cadrul Grupului de lucru să se discute şi implicarea Băncii chineze prin linii de creditare pentru investiţii realizate în parteneriat comun sau pentru fluidizarea exporturilor.

 

De asemenea, Daniel Constantin a subliniat satisfacţia de a regăsi în textul Memorandumului de Înţelegere pentru dezvoltarea cooperării în domeniul agriculturii, care s-a semnat la finalul întâlnirii, toate domeniile de interes ce au fost abordate cu ocazia discuţiilor oficiale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.