POR: Proiecte Regio pentru dotarea şi pregătirea personalului SMURD din Regiunea Centru

SmurdPeste 50 milioane lei fonduri nerambursabile au fost investite prin două proiecte Regio, pentru dotarea şi pregătirea personalului SMURD, pentru protejarea vieţii celor 2,5 milioane de cetăţeni din Regiunea Centru, în caz de urgenţă. Joi, 05 iunie 2014, s-a finalizat cel de-al doilea proiect finanţat din bugetul Programului Operaţional Regional, gestionat la nivelul Regiunii CENTRU de către ADI ”Centrul Transilvaniei” şi ADR Centru, prin care s-au achiziţionat încă 44 de echipamente de intervenţie în situaţii de urgenţă. Recepţia acestor echipamente s-a făcut într-un cadru festiv, de către domnul Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, alături de domnul Ovidiu Dancu, preşedintele ADI ”Centrul Transilvaniei”, şi de reprezentanţi ai conducerii IGSU, STS şi oficialităţi locale.

Prin finalizarea acestui proiect, pe parcursul a 27 de luni au fost dotate echipajele SMURD, şi în acelaşi timp şi instruit personalul din cadrul acestor echipaje din 30 de municipii, reşedinţa de judeţ, oraşe şi comune din Regiunea Centru. Proiectul „Echipamente pentru îmbunătăţirea intervenţiilor în situaţii de urgenţă”, depus de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) „Centrul Transilvaniei”, a fost finanţat prin domeniul 3.3 al Programului Operaţional Regional şi a avut o valoare totală de 20,28 milioane lei. Asociaţia Intercomunitara de Dezvoltare ”Centrul Transilvaniei”, este o asociaţie a Consiliilor Judeţene din Regiunea Centru, respectiv din Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, pentru dotarea Inspectoratelor judeţene pentru Situaţii de Urgenţă. Din bugetul proiectului, de 20,28 milioane lei, din care 15,76 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile alocate, au fost achiziţionate 16 ambulanţe de prim ajutor, 2 ambulanţe de terapie intensivă, 22 de autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mică, din care 19 de teren şi 3 pe şasiu camionetă, precum şi 4 auto-speciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare. Tot în cadrul acestui proiect au fost instruite 516 persoane pentru utilizarea corespunzătoare a acestor echipamente.

Acest proiect vine în completarea unui proiect anterior, deja finalizat cu succes tot de către ADI „Centrul Transilvaniei”, care a avut un buget în valoare de 42,65 milioane lei prin care s-au pus bazele la Târgu Mureş, a unui centru regional pentru situaţii de urgenţă şi au fost dotate 40 unităţi mobile pentru intervenţii în astfel de situaţii. Prin primul proiect s-au achiziţionat autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic), autospeciale pentru descarcerări grele, autospeciale complexe de intervenţie şi descarcerare, autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă, precum şi un centru de comandă şi control realizat la Târgu Mureş.

„Impactul acestor două proiecte regionale devine şi mai evident în momente de răscruce, în care se produc calamităţi naturale, accidente rutiere, montane, sau în zone greu accesibile, situaţii în care fiecare minut contează, în care secundele câştigate reprezintă încă o viaţă salvată. Începând cu anul 2009, în care deja s-au utilizat primele echipamente, prin muncă depusă de echipajele de profesionişti instruiţi, s-a redus timpul de intervenţie rapidă şi oamenii au ajuns acasă, la familii. Cel puţin din acest punct de vedere, pot spune că fiecare dintre noi, în calitate de cetăţeni ai Regiunii Centru, înţelegem relevanţa acestor proiecte şi utilitatea acestor fonduri cheltuite pentru dotarea unităţilor de intervenţie rapidă”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Prin punerea în funcţiune a noilor echipamente, în Regiunea Centru, timpul mediu de răspuns al echipajelor de prim ajutor şi asistenţă medicală la locul intervenţiei s-a redus, fiind de 13,57 minute în cazul intervenţiilor în mediul rural, respectiv de 4,40 minute în zonele urbane. Echipamentele specifice achiziţionate în cadrul proiectelor se vor putea utiliza şi la îmbunătăţirea acoperirii riscurilor naturale, tehnologice, biologice, de incendii şi sociale.

În cursul acestei luni se va semna contractul de finanţare pentru cel de-al treilea proiect depus pe domeniul 3.3 al Programului Regio, cu o valoare totală de 2,7 milioane lei. Prin acest proiect, se va achiziţiona câte o autoşeniletă de intervenţie în zonele extrem de greu accesibile, pentru dotarea echipajelor SMURD din fiecare judeţ.

Echipamentele achiziţionate prin cele două proiecte au fost repartizate detaşamentelor, secţiilor sau pichetelor de pompieri sau a gărzilor de intervenţie, din următoarele localităţi:

  • Judeţul Alba: Alba Iulia, Sebeş, Aiud, Blaj, Câmpeni;
  • Judeţul Braşov: Braşov, Zărneşti, Făgăraş, Predeal,Victoria;
  • Judeţul Covasna: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului;
  • Judeţul Harghita: Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa;
  • Judeţul Mureş: Tirgu-Mures, Sighişoara, Târnăveni, Sarmasu, Luduş, Miercurea Nirajului, Bălăuşeri, Reghin;
  • Judeţul Sibiu: Sibiu, Mediaş, Agnita şi Miercurea Sibiului.

 

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.