Poziţia Preşedintelui privind Raportul MCV

stire_00000914„În primul rând, trebuie să constatăm că Raportul privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în cursului anului 2014, este preponderent pozitiv. Una din concluziile cele mai importante ale raportului este legată de faptul că obiectivele majore ale reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei sunt, în mare măsură, asumate la nivelul societăţii româneşti, iar schimbările intervenite indică semne de sustenabilitate. Următorul pas este ca ele să fie confirmate şi întărite pe termen lung.

Salut evaluarea pozitivă a Comisiei Europene cu privire la activitatea instituţiilor cheie din domeniul combaterii corupţiei, fapt ce a condus la creşterea încrederii cetăţenilor români în actul de justiţie. Cu siguranţă că progresele realizate de România în îndeplinirea obiectivelor MCV sunt importante şi se înscriu pe un trend ascendent. Este, însă, nevoie de continuarea eforturilor pentru a asigura evoluţia ireversibilă a reformelor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei, în primul rând în beneficiul societăţii româneşti şi al cetăţenilor români.

În acest context, am luat notă de observaţiile critice formulate de către Comisia Europeană. Este datoria instituţiilor şi a oamenilor politici să ţină cont de aceste constatări, să acţioneze cu seriozitate şi responsabilitate pentru a corecta deficienţele şi pentru a elimina semnele de întrebare care mai planează asupra Parlamentului şi a clasei politice. Voinţa politică în acest sens trebuie probată prin fapte, în mod constant şi în acord cu angajamentele. Este încurajator faptul că azi, la consultări, partidele politice şi-au exprimat acordul pentru accelerarea procedurilor pentru cererile de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţiei parlamentarilor.

Am luat act şi de recomandările Comisiei Europene menite să asigure consolidarea procesului de reformă. Îndeplinirea acestor recomandări trebuie să reprezinte priorităţi pentru autorităţile române, astfel încât România să îndeplinească cât mai curând şi integral obiectivele MCV. Vreau să reafirm faptul că garantarea statului de drept, a independenţei justiţiei, precum şi sprijinirea luptei împotriva corupţiei reprezintă priorităţi majore ale mandatului meu de Preşedinte al României.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.