Partidul Național Liberal dorește organizarea alegerilor parțiale

pnl_1„Partidul Naţional Liberal a depus, astăzi, trei acţiuni la Curtea de Apel Bucureşti, în baza Legii contenciosului administrativ, prin care îl cheamă în judecată pe premierul Victor Ponta din cauza refuzului de a organiza alegeri parţiale la nivelul funcţiilor de primari şi preşedinte de CJ vacante, al consiliilor locale dizolvate şi al mandatelor de parlamentari.

Prin aceste cereri de chemare în judecată, instanţa este solicitată să dispună obligarea Guvernului să respecte legislaţia şi să stabilească dată de desfăşurare a alegerilor parţiale.
Inacţiunea Guvernului în aplicarea legislaţiei electorale reprezintă un abuz de drept grav, realizat prin exces de putere şi o încălcare a regulilor democratice de către premier.

Din raţiuni politice, Victor Ponta refuză să organizeze alegeri parţiale pentru funcţia vacantă de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi alte 22 de funcţii vacante de primari, în legătură cu care a fost depăşit termenul legal de 90 de zile pentru organizarea alegerilor locale (din judeţele Olt, Dâmboviţa, Tulcea, Ilfov, Buzău, Vrancea, Maramureş, Vâlcea, Bacău, Caraş-Severin, Bistriţa-Năsăud, Constanţa, Hunedoara, Sălaj, Dolj, Neamţ).

PNL solicită intervenţia instanţei şi pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti prin care să fie respectate de către Guvernul României şi obligaţiile legale în situaţiile de dizolvare a altor două consilii locale (din judeţele Iaşi şi Arad).

Într-o a treia acţiune în instanţă, Partidul Naţional Liberal cere Curţii de Apel Bucureşti să stabilească un termen în care Guvernul să fie obligat să emită o Hotărâre de Guvern pentru organizarea alegerilor parlamentare parţiale în colegiul uninominal nr.5, circumscripţia electorală nr. 18 – Galaţi (mandat vacantat de Dan Nica) şi în colegiul uninominal nr. 15 circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti (mandat vacantat de Alin Petrache).

PNL a cerut public, în mod repetat, organizarea de alegeri parţiale, dar Victor Ponta a refuzat sistematic să aplice legea. Argumentele invocate de premier în aşa-zisă justificare a refuzului sau de a organiza parţiale – fie cel legat de posibilitatea viitoare de schimbare a sistemului electoral, fie legat de perioada limitată a mandatului la un an până la următoarele alegeri, fie considerentele bugetare – nu au temei în drepturile constituţionale fundamentale al căror exerciţiu trebuie asigurat chiar şi pentru un an până la alegerile la termen.

Nici Constituţia, nici legislaţia în vigoare nu fac vreo distincţie referitoare la durata mandatului aleşilor sau la considerente de ordin bugetar în cazul alegerilor parţiale.

Victor Ponta trebuie să înţeleagă, odată pentru totdeauna, că aplicarea legii nu poate fi negociată, iar refuzul de respectare a legii nu poate fi justificat.”

Departamentul de comunicare al PNL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.