Ziua Mondială a Radioului

1417451727_online1În anul 2012, UNESCO a instituit Ziua Mondială a Radioului ca semn de apreciere a uneia dintre cele mai importante realizări tehnologice ale umanităţii. “De aproape un veac, radioul ne permite să transmitem sunete inteligibile cu viteza luminii.”

Cel care a realizat pentru prima dată o emisie şi o recepţie de unde radio a fost fizicianul german Heinrich Hertz, în anul 1887. La dezvoltarea radioului a contribuit şi fizicianul rus Alexandr Stepanovici Popov cu primele recepţii sistematice în anul 1895. Primul sistem de radio bazat pe undele electromagnetice, prin care se puteau transmite şi primi semnale de radio, a fost pus la dipozitia publicului în anul 1896 de către inginerul şi fizicanul italian Guglielmo Marconi. În anul 1943, descoperirea radioului a fost atribuită inginerului sârb Nikola Tesla cu origini istro-române, fiind cel care a obţinut primul brevet pentru aplicaţii radio.

„La 1 noiembrie 1928 se difuza prima emisiune a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, aşa cum era denumit serviciul public de radiodifuziune în actul oficial de constituire. Atunci, românii au putut auzi pentru prima dată pe post cuvintele „Alo, Alo, aici Radio Bucureşti!”. Încă de la înfiinţare, radioul public s-a afirmat că promotor şi susţinător al culturii şi civilizaţiei româneşti, vector important în formarea spiritului civic şi al coeziunii comunitare.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.