Doar trei membri pentru înființarea unui partid

start_1148973Comisia pentru cod electoral a decis că un partid politic va putea fi constituit doar din trei membri. În acest fel, implicit, s-a eliminat criteriul teritorial existent în legea partidelor politice.

Pentru această variantă, optează atât PSD cât şi PNL, preşedintele comisiei, Valeriu Zgonea (PSD) şi vicepreşedintele comisiei, Mihai Voicu (PNL) precizând că "Avem mandat (…) de a susţine eliminarea criteriului teritorial".

Totodată dispar o serie de condiţii restrictive aflate în legislaţia actuală privind înfiinţarea unui partid.

„Dispare obligativitatea depunerii unei liste de câteva zeci de mii de susţinători în 18 judeţe. Poţi să-ţi faci un partid cu trei oameni. Dispar condiţiile, dacă am intrat pe lista deja la parlamentare, este clar că nu mai avem obligativitatea de a depune o suma de bani pentru a putea candida în circumscripţia electorală.

Toţi suntem egali în faţă legii, indiferent de candidatură trebuie să avem susţinere în timpul campaniei electorale, 100 de oameni într-o comună, 500 de oameni minimum într-un oraş şi 1.000 de locuitori într-un municipiu. Dispare obligativitatea de a semna doar pentru un singur candidat, deci putem să semnăm pentru mai mulţi candidaţi. Şi, automat, Biroul electoral de circumscripţie va verifica această listă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.