A patra putere – cea care a subminat constant Statul

ziarePresa românească, cea care trebuia să fie a patra putere în stat, a sfârşit prin a fi prima sau a doua putere, la concurenţă cu cea politică, ce a subminat constant Statul. Un detaşament de mediocrităţi au făcut şi fac presă, iar aceştia, la rândul lor au promovat alte mediocrităţi sufocând spaţiul public. Fără să se ocupe o clipă de educaţie, de promovarea bunului gust, de impunerea în spaţiul public a valorilor şi de marginalizare a mediocrităţilor, preocuparea ei constantă a fost subminarea autorităţii Statului, stoarcerea de bani, a societăţilor de stat sau private, prin orice mijloace, de la şantaj la traficul de influenţă. Cei care nu ne-au crezut, când trăgeam disperate semnale de alarmă în această privinţa, au acum o mostră foarte subţire a ceea ce a însemnat şi înseamnă presa românească postdecembristă şi conducătorii acesteia.

Mediocrul de Caracal, Dan Diaconescu, a primit, în sfârşit, o condamnare de cinci ani şi şase luni de închisoare pentru şantaj de presă, fapte comise din postura de patron şi realizator OTV.

Colaboratorul fostei Securităţi, Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact (Antena 1, Antena 3, Jurnalul Naţional, GSP, alte posturi radio, TV, publicaţii tipărite şi online) a fost condamnat, în august 2014, la 10 ani închisoare în dosarul ICA.
Dan Voiculescu, fiica sa, mai multe societăţi din grupul Intact şi directorul Antena Group au fost daţi în urmărire penală şi trimişi în judecată într-un alt dosar, cel al şantajului la adresa unui administrator RCS&RDS.

Sorin Ovidiu Vântu, fostul patron al Realităţii TV a fost şi el condamnat definitiv cu închisoare, ultima dată în urmă cu un an, fiind eliberat condiţionat la sfârşitul lui 2014, pentru ca mai apoi, în februarie 2015, să primească o nouă condamnare, în dosarul devalizării FNI, una care  nu este definitivă.

Dan Adamescu, patronul trustului Medien Holding, din care face parte ziarul România liberă a primit patru ani şi patru luni de închisoare în dosarul intervenţiilor în cauze de insolvenţă, decizia nefiind definitivă.

Fostul colaborator al Securităţii, "Naşul"  ce a condus ziarul Ziua până în 2008, devenit apoi politician, Sorin Roşca Stănescu, a fost condamnat în octombrie la doi ani şi patru luni închisoare în dosarul Rompetrol.

Dinu Patriciu, cel care a construit platforma media Adevărul nu  a fost străin de mari manevre financiare care au adus importante prejudicii statului român.

Cristian Burci, un altul care se îndreaptă spre titulatura de „mogul de presă”, este martor în procesul "Mită la PSD”.

Adrian Sârbu, fondatorul Pro TV şi proprietarul grupului Mediafax, se află în arest preventiv din 4 februarie, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani şi instigare la delapidare.

Sebastian Ghiţă, patronul din umbră al României TV este, din februarie a.c., urmărit penal de DNA în dosarul cumnatului lui Victor Ponta.

Sorin Strutinsky, cel care deţine postul Neptun TV, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, sub acuzaţii de trafic de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

Florin Asimionesei, patronul publicaţiei “Bună ziua, Iaşi” care a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Cluj la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj.

Liviu Man, director general al cotidianului „Gazeta de Cluj”, a fost arestat preventiv la finalul anului 2006, şi trimis în judecată alături de alţi jurnalişti. Ei au fost acuzaţi că, începând cu 2004, ar fi şantajat zeci de personalităţi pentru a încheia contracte de publicitate cu ziarele trustului, promiţându-le în schimb să nu publice articole defăimătoare la adresa lor.

În luna iunie 2013, Virgil Rădulescu, cel care deţinea site-ul stiriprahova.ro a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru şantaj şi trafic de influenţă. Instanţa a mai decis şi interzicerea dreptului de a mai practică profesia de jurnalist.

Sorin Alexandrescu, şeful Antena Group, este în atenţia procurorilor DNA pentru că ar fi şantajat administratorul RCS&RDS, să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV, spunându-i că, altfel, va fi făcută publică o anchetă jurnalistică care va relevă faptul că a comis fapte penale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.