Alexandru Vlad – in memoriam

10997774_1577382465834384_7598586624377457205_n„Mi-am dat seama cât seamănă coala goală şi albă cu un ceas deşteptător; pare să numere secundele şi minutele cât stai cu stiloul în aer asupra ei, te blochează cu mecanismul ascuns al unui ceasornic fără minutare şi îţi da senzaţia că la un moment dat ar putea să sune – timpul alocat s-a scurs”. (“Sticla de lampă”)

Scriitorul Alexandru Vlad a decedat duminică dimineaţă, la vârstă de 64 de ani. „Clujul literar şi întreagă cultură română suferă o pierdere ireparabilă”, a declarat Ionuţ Vulpescu, Ministrul Culturii.
Absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Alexandru Vlad a lăsat în urma sa multe volume de proză scurtă, romane, eseuri, publicistică şi traduceri. “Romanul «Ploile amare», din 2011, a fost unanim considerat de critică unul dintre cele mai bune române româneşti din ultimul sfert de secol”, a subliniat Ionuţ Vulpescu.


A publicat volumele: „Aripa grifonului”, „Drumul spre Polul Sud”, „Frigul verii”, „Fals tratat de convieţuire: trei tablouri din secuime şi un malaxor”, „Sticlă de lampa”, „Viaţă mea în slujba statului”, „Iarnă, mai nepăsători că vara”, „Curcubeul dublu”, „Măsline aproape gratis”, „Ploile amare”, „Cenuşă în buzunare”.

În anul 1980, Alexandru Vlad a primit premiul USR (Uniunii Scriitorilor din România) pentru debut, iar în 2011, i s-a acordat premiul Academiei Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.