Președintele României s-a întâlnit cu liderii confederațiilor sindicale

confederatii salariale - Iohannis“Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a primit joi, 30 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, pe liderii confederațiilor sindicale, pentru discuții pe teme actuale care privesc dialogul social.

În cadrul întâlnirii, domnul Președinte Klaus Iohannis și-a exprimat convingerea că este nevoie de un dialog social real și consistent între actorii din această zonă, mai ales în contextul nemulțumirilor privind legislația în domeniu exprimate în ultima perioadă de confederațiile sindicale. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a apreciat că sindicatele au un rol foarte important în societatea românească și că aceste consultări reprezintă un prim pas către un dialog real, și nu unul mimat și formal, care să conducă la rezolvarea problemelor cu care se confruntă în prezent sectorul economic, administrația publică, sistemul sanitar sau cel de educație.

Reprezentanții sindicatelor au apreciat că aceste prime consultări inițiate de Președintele României reprezintă un moment important. Liderii confederațiilor sindicale au evidențiat în cadrul întrevederii că este nevoie de o mai mare stabilitate legislativă în ceea ce privește piața muncii, de o legislație coerentă, dar și de un dialog social responsabil care să ducă la relații de cooperare, și nu de conflict între părțile implicate. De asemenea, reprezentanții confederațiilor sindicale și-au exprimat nemulțumirea legată de faptul că dreptul la negociere colectivă și dreptul la grevă sunt, în prezent, restricționate și condiționate. Liderii sindicali au vorbit și despre necesitatea unor politici asumate de comun acord prin dialog social în domenii precum educația, sănătatea, apărarea sau securitatea energetică.

La finalul întâlnirii, șeful statului a ținut să sublinieze că, în sensul atribuțiilor sale constituționale de mediator între stat și societate.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.