Acuze de blat PNL – PSD pe tema alegerilor locale

Sebastian BoduFostul europarlamentar Sebastian Bodu anunţă într-o postare pe Facebook că a solicitat instanţei de judecată anularea Hotărârii Guvernului nr. 51/2016 privind stabilirea datei alegerilor locale din anul 2016, care prevede că acestea să se desfăşoară într-un singur tur, acuzând, totodată, de blat politic pe această tema PSD şi PNL.
 
 
 
"Alegeri locale în două tururi de scrutin?
 
Am solicitat instanţei de judecată, în procedura contenciosului administrativ, anularea Hotărârii Guvernului nr. 51/2016 privind stabilirea datei alegerilor locale din anul 2016, având în vedere că a fost emisă în baza unei dispoziţii legale neconstituţionale, în speţă art. 101 alin. (2) din Legea nr. 115/2015 privind alegerea autorităţilor locale. Acest articol prevede că 'este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate'. Prin decizia că alegerile locale să se desfăşoare la o dată unică (5 iunie 2016) se stabileşte un singur tur de scrutin, în loc de două tururi, aşa cum ar trebui să fie dacă regulile tradiţionale, în acord cu Constituţia, ar fi respectate. Aşadar, deşi H.G. nr. 51/2016 se bazează pe un text de lege, faptul că acesta este afectat de un viciu de neconstituţionalitate face că efectele sale să fie nule, ceea ce duce, conform principiului quod nullum est, nullum producit effectum, la nulitatea actului administrativ normativ subsecvent, care este Hotărârea de guvern.
 
Am iniţiat acest demers juridic în speranţa că vom putea modifică actualul sistem de alegeri, foarte păgubos pentru democraţie. Aleşii locali trebuie să fie reprezentativi pentru localităţile pe care le vor administra, astfel că trebuie să beneficieze de un vot care să îi legitimeze în faţă electoratului. Un primar nu poate reprezenta doar 15% din electoratul unei localităţi. Ştim că de multe ori politicienii nu reacţionează la presiunea publică, la dorinţele alegătorilor. Am văzut, în 2012, ce a însemnat alegerea primarilor într-un singur tur şi ce au făcut mulţi dintre aceştia în locurile unde au condus, sectorul 6 din Bucureşti fiind, de exemplu, un astfel de loc. De asemenea, am iniţiat acest demers juridic deoarece Partidul Naţional Liberal a anunţat intenţia dar nu a cerut instanţei anularea H.G. nr. 51/2016, după răspunsul negativ pe care l-a primit de la guvern chiar mai devreme cu câteva zile decât l-am primit eu (25 de zile, din 30). Din tot acest joc de glezne nu pot să deduc decât că niciunul din cei doi mari jucători politici (PSD şi PNL) nu îşi doreşte revenirea la două tururi de scrutin, ceea ce arată, probabil, că blatul funcţionează foarte bine, acelaşi blat negociat cu ocazia adoptării, în mai 2015, Legii nr. 115 privind alegerea autorităţilor locale.
 
Ştiu că şansele de succes ale demersului meu juridic sunt mici, dar formaţia mea profesională şi simţul civic nu îmi permit să abandonez folosirea oricăror cai procesuale pentru a reveni la un proces electoral cât mai reprezentativ pentru cetăţeni, pentru aleşii locali, pentru procesul democratic."

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.