Activarea Potențialului Economic al Sectoarelor Culturale și Creative din România

Activarea Potențialului Economic al Sectoarelor Culturale și Creative din România„Premierul Dacian Cioloș a participat, în această dimineață, la deschiderea inițiativei pentru ”Activarea Potențialului Economic al Sectoarelor Culturale și Creative din România” către toți stakeholderii interesați și la lansarea studiului ”Sectoarele culturale și creative din România. Importanța economică și contextul competitiv” evenimente ce au avut loc la NOD Makerspace (fosta Fabrică de bumbac).

Inițiativa lansată astăzi, demarată de Cancelaria Primului-ministru, împreună cu Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și Ministerul Culturii, s-a concretizat printr-un Grup de lucru informal și un Plan de lucru pe termen scurt și mediu. Prima întâlnire a Grupului de lucru a avut loc în data de 20 ianuarie 2016. În scurt timp, demersul a prins contur și, pe fondul unui interes crescut din partea tuturor stakeholder-ilor, la nici două luni de la lansare, grupul de lucru s-a transformat într-o adevărată comunitate, care reunește actori semnificativi din mediul public și privat, la cel mai înalt nivel. Grupul este, se asemenea, prezent în spațiul virtual, pe Facebook. 

În acest context, astăzi inițiativa ”se deschide” către toți stakeholder-ii interesați, pornind de la premisa că autoritatea publică se poziționează ca facilitator și catalizator al inițiativei private, ca determinant al dezvoltării sectorului creativ și cultural.

Activități și inițiative care fac parte din activitățile grupului de lucru:

 Studiul lansat astăzi, ”Sectoarele culturale și creative din România. Importanța economică și contextul competitiv”, realizat de către Ministerul Culturii (Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală), continuă analizele derulate anual încă din 2008 în domeniul contribuției economice a sectoarelor culturale și creative și anunță următorul livrabil, în curs de elaborare în cadrul Grupului de lucru.

Cartea Albă a Sectoarelor culturale și creative:

În prezent, în România nu există un cadru coerent pentru susținerea sectoarelor culturale și creative, astfel încât acestea nu sunt nici cunoscute, nici înțelese ca domeniu transversal, care are ca principal determinant creativitatea, sub toate formele ei.

Cartea Albă este în curs de elaborare și se estimează lansarea acesteia în a doua jumătate a anului 2016.

Anunțarea liniei de finanțare România Creativă (iunie 2016)

 Finanțat din Fondul Social European, programul România Creativă are o valoare de 35 milioane euro și este dedicat sprijinirii antreprenoriatului din sectoarele culturale și creative.

Anunțarea task-force-ului ”Creativitate în administrație” (follow-up și legătura cu Comisia de tăiat hârtii)

 Reforma administrației publice continuă prin simplificarea și facilitarea interacțiunii online cu cetățenii și firmele. GOV.RO se dorește un punct unic de contact (website) pentru cetățeni și firme, pentru informații și servicii, iar realizarea lui are nevoie de sprijinul comunității creative.

Alte livrabile în pregătire, ce urmează a fi lansate în 2016:

•    Ghiduri pentru autoritățile contractate pentru achiziția de servicii și bunuri creative, precum software personalizat sau servicii de branding și publicitate

•    Ghiduri pentru firmele din domenii creative pentru facilitarea înțelegerii și conformării la cadrul fiscal și administrativ

•    Maparea competențelor creative și actualizarea Nomenclatorului Ocupațiilor (inițierea procesului).”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.