TMB acuzat că întârzie înregistrarea noilor partide

TMBIniţiativa România, platforma civică născută din mişcările de stradă care au avut loc după tragedia din clubul Colectiv, a depus o solicitare la CSM, rugând să se sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la faptul că Tribunalul Bucureşti nu respectă termenele prevăzute explicit de lege referitoare la înregistrarea noilor partide politice.

 

"Domnule Preşedinte,

Curtea Constituţională a României a decis, prin Decizia nr. 75 din 2015, că dispoziţiile art. 19 (3) al Legii partidelor politice 14/2003 privind condiţiile de înregistrare a partidelor sunt neconstituţionale. Astfel, Curtea Constituţională a decis neconstituţionalitatea listelor cu 25.000 de semnături, condiţionate geografic, necesare pentru înfiinţarea unui partid politic.

Decizia Curţii Constituţionale a răspuns solicitărilor societăţii civile privind respectarea de către legiuitor a dreptului constituţional de asociere – art. 40 alin (1) din Constituţia României: Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere. În motivarea deciziei, Curtea Constituţională a invocat inclusiv jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, conform căreia restricţiile privind înfiinţarea partidelor politice devin din ce în ce mai greu de justificat.

Pentru a pune în acord legea cu decizia Curţii Constituţionale, legiuitorul a adoptat Legea 114/2015 privind modificarea şi completarea Legii partidelor politice 14/2003, publicată în Monitorul Oficial pe 20 mai 2015. Pentru a respectă posibilitatea reală şi efectivă a dreptului constituţional de asociere, legea prevede, pe de o parte, posibilitatea înfiinţării partidelor politice cu 3 membri şi fără criteriu teritorial şi, pe de altă parte, termene scurte, clar definite, pe care Tribunalul Bucureşti este obligat să le respecte.

Astfel, conform art. 18, respectiv art. 21 din Legea 114/2015, cererea de înregistrare a unui nou partid politic se afişează la sediul Tribunalului Bucureşti timp de 15 zile, urmând că Tribunalul Bucureşti să se pronunţe asupra cererii de înregistrare în cel mult alte 15 zile.

Conform analizelor realizate de Centrul pentru Inovare Publică, termenul total de 30 de zile în care Tribunalul trebuie să se pronunţe a fost, însă, depăşit în majoritatea dosarelor, făcând inaplicabilă legea, atât în litera, cât şi în spiritul ei. În acest fel, dreptul constituţional de asociere este încălcat în aplicarea legii, responsabilitatea aparţinând, de dată această, magistraţilor Tribunalului Bucureşti.

Monitorizarea realizată de Centrul pentru Inovare Publică arată că până pe 25 martie 2016 au fost depuse la Tribunalul Bucureşti 133 de cereri de înregistrare a noi partide politice în baza Legii 114/2015. Dintre acestea, doar 22 de partide au ajuns să fie înregistrate în Registrul partidelor politice, având, deci, o hotărâre definitivă a instanţei. Alte 40 de cereri de înregistrare nu au primit niciun termen de judecată după depunerea dosarelor, iar dintre acestea 20 de dosare nu au primit termen de judecată la mai bine de 30 de zile de la depunerea lor la instanţa. Termenul legal de 30 de zile pentru pronunţare a fost depăşit şi în alte cazuri în curs de judecată la acest moment.

Prin aceste întârzieri, Tribunalul Bucureşti împiedică în mod direct participarea la competiţia electorală din 5 iunie 2016 – alegeri pentru primari şi consilii judeţene şi locale – a cetăţenilor României prin încălcarea legii şi Constituţiei (art. 37 – Dreptul de a fi ales şi art. 40 – Dreptul de asociere).

Având în vedere numărul foarte mare de dosare în care termenele legale nu au fost respectate, există indicii temeinice că aceste întârzieri nu se datorează unor motive obiective, independente de voinţă magistraţilor Tribunalului Bucureşti, ci imputabile acestora. În acest caz, judecătorii pot şi trebuie să răspundă disciplinar pentru "nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor" ori pentru "întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile" (art. 99, alin. h din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor).

Potrivit art. 133 alin (1) din Constituţia României, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei. De aceea, noi, membrii Iniţiativei România – mişcare civică născută pe 1 noiembrie 2015, în calitate de cetăţeni ai României care cred în participarea şi implicarea cetăţenilor României în viaţă politică, în liberalizarea pieţei politice şi pluralitatea opiniilor politice, că fundamente ale democraţiei – va solicităm să sesizaţi Inspecţia Judiciară pentru declanşarea procedurilor disciplinare şi să exprimaţi o poziţie publică a CSM cu privire la motivele nerespectării de către Tribunalul Bucureşti a termenelor legale în aplicarea Legii 114/2015.

Ne întemeiem această solicitare pe art. 134 alin. (2) din Constituţie privind atribuţiile CSM, pe art. 1 alin. (1) din Legea 317/2004 prin care CSM este definit drept garant al independenţei justiţiei, precum şi pe art. 30 alin. (3) şi art. 44 din Legea 317/2004, care definesc obligaţiile şi competenţele CSM în materia răspunderii disciplinare, şi pe art. 99 lit. h) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată.

Considerăm că sesizarea Inspecţiei Judiciare şi asumarea unei poziţii publice a Consiliului Superior al Magistraturii în legătură cu nerespectarea termenelor legale în înregistrarea partidelor politice este necesară atât pentru a stabili responsabilităţile acestei stări de fapt, cât şi pentru a găsi soluţiile pentru restabilirea legalităţii şi pentru respectarea dreptului constituţional al cetăţenilor români de a se asocia în partide politice şi de a fi aleşi în cadrul alegerilor locale şi naţionale.

Vă asigurăm de sprijinul nostru în eforturile dumneavoastră de a asigura o Justiţie independenţa şi eficientă, precum şi în realizarea obiectivelor asumate de România, inclusiv de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.