Marian Munteanu – candidatul PNL pentru Bucureşti

MARIAN MUNTEANUMarian Munteanu, a fost validat marţi, drept candidatul PNL la Primăria Capitalei  prin votul majorităţii forului de conducere liberal, singurul care s-a abţinut fiind Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, care a declarat că:

 

"Nu a fost o abţinere împotriva lui Marian Munteanu pe care îl cunosc şi care, după părerea mea este o legendă a Bucureştiului, ci m-am abţinut împotriva conducerii partidului din care fac parte pentru că nu am fost pregătiţi pentru şocul de acum. Am fost luaţi prin surprindere, s-a găsit soluţia asta, dar un om politic trebuie întotdeauna să aibă şi un plan de rezervă şi noi nu am avut".

 

Marian Munteanu a precizat că:

„Simpla invocare a mea în această discuţie este o onoare pentru mine. Am un respect deosebit pe care l-am purtat întotdeauna PNL, un mare partid în istoria ţării noastre şi văd în această posibilitate o deschidere până acum nemaiîntâlnită în istoria politică recentă faţă de societatea civilă.Văd un început al unui parteneriat solid între un partid, poate vor veni şi altele alături de PNL şi organizaţiile societăţii civile care să ducă la o primenire reală a vieţii noastre publice. Este un act de curaj, un act de responsabilitate (…). Nu am avut niciodată niciun fel de interes de natură materială. (…) Nu am furat în viața mea nimic de la nimeni și nu o să fur nici de acum încolo nu pentru că este o poziție în administrație, ci pentru că eu am respect față de aceste valori. (…) Eu cred că (n.r. liberalii) au înțeles mult mai repede decât alții că societatea civilă cere acest lucru. (…) Este un moment de cotitură. Era simplu cine și-ar fi asumat cu riscul până la urmă să se ridice împotriva unei zone destul de puternice cum este zona de stânga care să nu aibă niciun fel de emoție, eu niciun stres în privința aceasta. Singurul meu stres este să reușesc să aduc cât mai mulți oameni și reprezentativi oameni din societatea civilă în acest proiect, care nu să vină numai să mă voteze pe mine sau să mă sprijine, să fie acolo prezenți".

 

Nominalizarea lui Marian Munteanu a stârnit vii controverse , atât în PNL ( deputatul PNL Theodor Paleologu  scriind pe contul său de Facebook: ''Nu îl voi susţine pe Marian Munteanu în calitate de candidat PNL la Primăria Capitalei. Este o piramidală imbecilitate, semn că partidul se află într-o totală derivă morală, politică, ideologică''), cât şi în rândul celorlalţi actori politici, care s-au arătat rezervaţi vizavi de această decizie, printre aceştia regăsindu-se preşedintele Partidului M10, Monica Macovei, care susţine că nominalizarea de către PNL a lui Marian Munteanu demonstrează că PNL a lăsat oraşul în braţele PSD şi europarlamentarul Cristian Preda care vede în această nominalizarea ''o bătaie de joc''.

 

Marian Munteanu – scurtă biografie:

 

Născut la 19 iunie 1962;

 

Predă cursuri de etnologie, folclor și istoria religiilor ca profesor asociat la Facultatea de Litere București;

 

În 1990, în calitate de lider al Ligii Studenților, a fost principalul coordonator al demonstrației anti-FSN din Piața Universitității (aprilie-mai);

 

În 14 iunie 1990 a fost bătut de către minerii care au reprimat Piața Universității;

 

Arestat de regimul FSN pe 18 iunie a fost eliberat pe 13 iulie în urma unor manifestații de stradă;

 

A fost primul președinte al Alianței Civice (1990);

 

Între 1992 și 1995 a condus orga­nizația Mișcarea pentru România;

 

În 2000, Alianța Națională (PUNR-PNR, partidul înființat de Virigil Măgureanu) l-a desemnat candidat pentru președinție. A acceptat, dar, ulterior, s-a retras;

 

În martie 2016 a iniţiat platforma civică Alianţa Noastră; 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.