EVENIMENT, ACTUALITATE, ȘTIINȚĂ — 25/03/2021 at 10:31 pm

Premiul Abel, supranumit „Nobelul pentru matematică”, a fost acordat

Premiul Abel, supranumit „Nobelul pentru matematică” a fost decernat pentru prima dată în 2003 și a fost creat pentru a marca aniversarea a 200 de ani de la naşterea matematicianului norvegian Niels Henrik Abel.
Premiul Abel aferent anului 2021, a fost acordat matematicienilor Laszlo Lovasz din Ungaria şi Avi Wigderson din Israel.
Academia norvegiană de Ştiinţe şi Litere a menţionat „contribuţia fundamentală a acestora la informatica teoretică şi la matematica discretă, precum şi rolul lor esenţial la transformarea lor în arii centrale ale matematicii moderne”.
Lovasz, este născut în Budapesta şi şi-a luat doctoratul în 1970 la Universitatea Eotvos Lorand din capitala Ungariei. Matematicianul, în vârstă de 73 de ani, este profesor emerit la Institutul de Matematică de la Universitatea Eotvos Lorand şi cercetător în cadrul Institutului de Matematică Alfred Renyi din Budapesta.
Wigderson este în vârstă de 64 de ani și s-a născut la Haifa, în Israel. Şi-a obţinut doctoratul în informatică în 1983 la Universitatea Princeton, New Jersey, iar meritul său este de a fi adâncit „conexiunile dintre matematică şi informatică”, a spus academia. În prezent, acesta este profesor la Institutul de Studii Avansate de la Princeton.

Data de desfăşurare a ceremoniei înmânării premiilor în valoare de 7,5 milioane de coroane (883.000 de dolari) nu a fost însă stabilită.
Print Friendly, PDF & Email