EVENIMENT, ACTUALITATE, ȘTIINȚĂ — 25/03/2021 at 11:00 pm

Experimente spațiale cu viță de vie

Acum câteva săptămâni pe Pământ au ajuns, de pe Stația Spațială Internațională, 12 sticle cu vin de Bordeaux și 320 de butași de viță de vie, care au stat un an în spaţiu în condiții gravitaționale specifice, urmare a unui proiect experimental aparte.
Astfel, 12 experți au fost chemați să compare vinul (Chateau Petrus din 2000, 5.000 de euro/sticlă) lăsat să se învechească în spațiu cu cel care a stat într-o pivniță în tot acest timp.
Rezultatele preliminare arată că sunt diferențe de gust, culoare și aromă între vinul adus din spațiu și cel păstrat pe Pământ.
Specialiștii doresc să afle ce efecte au gravitația și lipsa oxigenului asupra procesului de învechire cu scopul de a găsi o metodă de a învechi vinurile de soi mult mai repede decât acum.
În spațiu a fost trimisă și viță de vie, iar o surpriză a fost că „toți butașii au supraviețuit” și că aceștia odată „reveniți pe Pământ cresc mult mai repede”, a precizat Nicolas Gaume, CEO Space Cargo Unlimited.
Print Friendly, PDF & Email