Leonardo Da Vinci – 569

La 15 aprilie 1452,  în orășelul Vinci din Toscana, pe valea inferioară a râului Arno, localitate aflată sub jurisdicția Republicii Florența, conduse de familia Medici, se năștea Leonardo da Vinci, cel mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acestei.

A fost un spirit enciclopedic: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor,
fiind considerat cel mai mare geniu din istoria omenirii.
Capodoperele sale, Mona Lisa / Gioconda și Cina cea de taină, sunt cunoscute în lumea întreagă și continuă să fascineze deopotrivă iubitorii de artă și oamenii de știință.
inventator înnăscut, Leonardo da Vinci a conceput mașini de zburat, un tanc, o mașină de socotit, parașuta, o arbaletă gigantică, submarinul și multe multe altele. Puține din invențiile sale au putut fi puse în practică în cursul vieții sale. Mici invenții, precum o mașină automată de bobinat și o mașină de încercat rezistența la întindere a firelor, au fost puse în aplicare încă de atunci.
A făcut de asemenea mari descoperiri în domeniul anatomiei, ingineriei civile, opticii și hidrodinamicii, pe care, deși nu le-a publicat, au fost aplicate ulterior, influențând în mod categoric progresul științific.

Giorgio Vasari a introdus un capitol special dedicat lui Leonardo în cartea sa, în care îl descrie astfel:

  • ”În cursul normal al vieții, se nasc mulți bărbați sau femei, cu talente din cele mai remarcabile, dar ocazional, într-un mod ce transcede natura, un singur om poate fi dăruit de Ceruri cu atâta frumusețe, grație și talent, încât îi depășește de departe pe ceilalți, toate realizările sale părând mai degrabă de inspirație divină, decât izvorând din aptitudini omenești. Trebuie să recunoaștem că acesta este cazul lui Leonardo da Vinci, un artist de o frumusețe fizică remarcabilă, care emana o grație infinită prin tot ce făcea, care a cultivat geniul său atât de strălucitor, încât toate problemele pe care le-a studiat, au fost rezolvate cu ușurință.”
Print Friendly, PDF & Email