CALENDAR MEDIAPOLIS, GÂNDUL ZILEI, POLITICĂ, ECONOMIE — 18/04/2021 at 9:17 am

70 de ani de când au fost puse bazele UE

Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) a fost fondată, la 18 aprilie 1951, prin Tratatul de la Paris), de Franța, Germania de Vest, Italia, Belgia, Luxemburg și Olanda pentru a partaja resursele de oțel și cărbune ale statelor membre, prevenind astfel un nou război european. A reprezentat aplicarea unui plan dezvoltat de economistul francez Jean Monnet, făcut public de ministru de externe francez Robert Schuman.

 

Declarația lui Schuman din 9 mai 1950 (cunoscută mai târziu ca Ziua Europei), a avut loc după două ședințe de cabinet, propunerea a devenit politica franceză guvernamentală. Franța a fost astfel primul guvern care a fost de acord să împartă suveranitatea și să crească într-o Comunitate supranațională.

 

Schuman a propus ca „Producția franco-germană de cărbune și oțel în ansamblul său să fie plasate sub o Înaltă Autoritate comună, în cadrul unei organizații deschise participării altor țări din Europa.” Un astfel de act a fost menit să contribuie la creșterea economică și de a consolida pacea între Franța și Germania, care au fost dușmani din totdeauna. Cărbunele și oțelul au fost resurse vitale necesare pentru o țară la război, astfel încât punerea în comun a acestor resurse între două țări dușmane a fost văzută mai mult decât simbolic. Schuman a văzut decizia guvernului francez cu privire la propunerea sa, ca primul exemplu a unei comunități democratice și supranaționale, o nouă dezvoltare în istoria lumii. Planul a fost, de asemenea, considerat de unii, cum ar fi Monnet, ca un prim pas spre o Federerație Europeană.

 

Declarația lui Schuman care a creat CECO are diferite scopuri :

 

S-ar marca nașterea unei Europe unite

S-ar face imposibilă ideea de război între statele membre

S-ar încuraja pacea în lume

S-ar transforma Europa cu « pas cu pas » proces , ducând la unificarea Europei democratice, incluzând atât Europa de Est și Europa de Vest, despărțite de Cortina de Fier.

S-ar crea prima instituție supranațională

prima agenție din lume anti-cartel

S-ar crea o piață unică pe întreg teritoriul Comunității

Acest lucru, începând cu sectorul cărbunelui și al oțelului, ar revitaliza întreaga economie europeană prin procese de comunitate similare.

Aceasta ar îmbunătăți economia mondială și țările în curs de dezvoltare, cum ar fi Africa.

 

În primul rând, a fost destinat pentru a preveni războiul în viitor între Franța și Germania și alte țări prin abordarea cauzei principale a războiului. CECO a fost conceput în primul rând cu Franța și Germania în minte: « Unirea națiunilor din Europa necesită eliminarea vechii opoziții a Franței și Germaniei. Orice acțiune întreprinsă trebuie să se refere, în primul rând la aceste două țări. » Industriile cărbunelui și oțelului fiind esențiale pentru producția de muniții, Schuman credea că prin unirea acestor două industrii în Franța și Germania în cadrul unui sistem inovator supranațional, care a inclus, de asemenea, un anti-cartel el ar putea „face războiul, nu numai de neconceput, dar practic imposibil”.

Print Friendly, PDF & Email