ACTUALITATE, CULTURĂ, CARTE — 23/04/2021 at 8:42 am

23 Aprilie – Ziua Bibliotecarului

Începând cu anul 2005, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, comunitatea bibliotecară sărbătorește anual, în data de 23 Aprilie, Ziua Bibliotecarului.

 

Totodată, tot în această zi, se serbează  ”Ziua Internațională a Cărții și Drepturilor de Autor”.

 

Ziua nu a fost aleasă întâmplător întrucât în 22 aprilie 1616 murea marele scriitor englez William Shakespeare și se stingea marele scriitor spaniol Miguel de Cervantes, personalități recunoscute ale culturii universale.

 

„Regăsindu-se printre profesiile cele mai bogate în semnificații, cu o încărcătură emoțională, culturală și enciclopedică aparte, profesia de bibliotecar vorbește despre dedicare, despre vocație și despre energia creativă a oamenilor cărții.

 

Pentru că legătură care se stabilește între bibliotecari și utilizatorii serviciilor de bibliotecă este unică şi deosebit de importantă, această profesie se bucură atât de respect, cât și de empatia diferitelor categorii de public.

 

Considerată de mulți o adevărată citadelă a cărților, biblioteca are valențe complexe. Pe de o parte, bibliotecarii sunt profesioniști cu diverse specializări, care lucrează cu dedicare pentru comunități cultivate. Pe de altă parte, caracterul universal al cunoştinţelor prezente în biblioteci face ca bibliotecarii să fie percepuţi ca magicieni ai informației.” (ANBPR)

Print Friendly, PDF & Email