EVENIMENT, COMUNICATE DE PRESĂ, ACTUALITATE, CULTURĂ — 10/05/2021 at 8:21 am

Academia Română și Biblioteca Academiei Române – „10 mai în istoria României“

Academia Română și Biblioteca Academiei Române celebrează marți, 11 mai 2021, prin conferință publică susținută de academician Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, două momente majore din istoria românilor: semnarea de către Principele Carol, la 10 mai 1877, a Declarației de independență față de Imperiul Otoman și încoronarea acestuia ca Rege, patru ani mai târziu, la 10 mai 1881.

 

Conferința va avea loc în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“, începând cu ora 12, și va fi urmată de vernisarea expoziției „10 mai în istoria României“.

 

În foaierul Amfiteatrului vor fi expuse, pentru o zi, piese din patrimoniul Cabinetului de Manuscrise, Carte Rară, Cabinetului de Stampe și Cabinetului Numismatic, între acestea aflându-se și Declarația de independență redactată de Mihail Kogălniceanu la 9 mai 1877.

O secțiune specială este dedicată desenelor pictorului și litografului Carol Pop de Szathmari realizate pentru Albumul Carelor Simbolice de la serbarea încoronării Majestăților lor Regele și Regina României, prin care au fost prezentate carele din timpul paradei desfășurate în București în zilele de 10 și 11 mai 1881.

 

Conferința dar și vernisajul expoziției se desfășoară cu public, în limita a 60 de locuri disponibile, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

 

Print Friendly, PDF & Email