EVENIMENT, COMUNICATE DE PRESĂ, POLITICĂ, ACTUALITATE, OPINII — 13/05/2021 at 10:30 am

O nouă scrisoare a unor militari zguduie Franța

O nouă scrisoare a unor militari activi, ce vine după o alta de zilele trecute în care se regăseau 20 de generali, zguduie Franța.

 

Scrisoarea cadrelor active din Armata Franței

Suntem cei pe care ziarele i-au numit ”generația focului”. Bărbați și femei, militari activi din toate armele și de toate gradele care ne iubim țara. Sunt singurele noastre titluri de glorie. Chiar dacă, din punct de vedere al regulamentelor, nu ne putem dezvălui identitățile, nu putem să tăcem.

Unii dintre noi au fost sub focul inamic în Afganistan, Mali, Republica Centrafricană. Unii am pierdut camarazi pe aceste fronturi. Și-au dat viața pentru a distruge islamismul căruia voi îi faceți concesii pe teritoriul nostru.

Aproape toți am cunoscut operațiunea Sentinelle (încă în desfășurare, inițiată după atentatele de la redacția Charlie Hebdo, în ianuarie 2015 – n.red.). Am văzut cu ochii noștri suburbiile abandonate și compromisurile cu delincvența. Am avut tentative de instrumentalizare a mai multor comunități religioase pentru care Franța nu înseamnă nimic – nimic în afară de un obiect al sarcasmelor, al disprețului și urii.

Am defilat pe 14 iulie. Iar această mulțime binevoitoare și diversa care ne aclama, pentru că eram propria ei emanație, ne-a cerut să ne ferim vreme de luni de zile, interzicându-ne să purtăm uniforma, transformându-ne în victime pe un teritoriu pe care suntem totuși capabili să-l apărăm.

Da, cei din precedenta generație de militari au dreptate în textul lor. Vedem violența din orașele și satele noastre. Vedem cum în spațiul public și în dezbaterea publică se instalează comunitarismul. Vedem cum ura față de Franța și istoria ei devin regula.

Veți spune că nu militarii trebuie să spună astea. Dimpotrivă: pentru că suntem apolitici în aprecierea situației, este o constatare profesională pe care o oferim. Am văzut această dezagregare în multe țări aflate în criza. Ea precede prăbușirea. Ea anunță haosul și violența și, contrar a ceea ce se spune acum, acest haos și această violență nu vor veni printr-o lovitură de stat militară, ci printr-o insurecție civilă.

Trebuie să fii laș să te legi de forma scrisorii predecesorilor noștri în loc să recunoști valabilitatea afirmațiilor lor.  Trebuie să fii viclean pentru a invoca o datorie prost interpretată a rezerviștilor, cu scopul de a-i reduce la tăcere pe acești cetățeni francezi. Trebuie să fii pervers să încurajezi cadrele militare să ia poziție, pentru ca apoi să le sancționezi dur pentru că scriu altceva decât relatări de pe câmpul de luptă.

Lașitate, viclenie, perversitate: aceasta este viziunea noastră despre conducere. Dimpotrivă, armata este prin excelență locul în care se spune adevărul, pentru că este în joc viața. Vrem să vedem această încredere în instituția militară.

Da, dacă va începe un război civil, armata va menține ordinea pe teritoriul național, pentru că i se va cere asta. Este însăși definiția războiului civil. Nimeni nu își poate dori o situație atât de îngrozitoare, nici noi și nici militarii în retragere, însă, din nou, războiul civil mocnește în Franța, iar voi știți asta.

Toți înaintașii noștri, cei care au făcut din țara noastră ceea ce este acum, care i-au trasat granițele, care i-au apărat cultura, care au dat și au primit ordine în limba acestei țări, oare toți acești oameni au luptat pentru ca voi să lăsați Franța să devină un stat eșuat care înlocuiește impotența sa regaliană cu o tiranie brutală împotriva celor care sunt slujitorii Franței și care vor să o avertizeze asupra unui pericol?

Acționați, doamnelor și domnilor. De această dată nu este vorba despre emoții la comandă, despre clișee sau mediatizare. Nu este vorba despre prelungirea mandatelor voastre sau de câștigarea altora. Este vorba despre supraviețuirea țării noastre și a voastre”.

 

Print Friendly, PDF & Email