EVENIMENT, POLITICĂ, ACTUALITATE, ECONOMIE — 02/09/2021 at 9:44 am

Criză guvernamentală

Premierul Florin Cîțu l-a revocat miercuri seara pe ministrul Justiției Stelian Ion, susținând că se opune reformelor. „Acum câteva minute am trimis președintelui României cererea de revocare din funcția de Ministru de Justiție a domnului Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să își ducă la bun sfârșit proiectele. De exemplu: desființarea secției speciale care nici după opt luni de mandat nu a fost desființată”.

 

Totul a pornit de la aprobarea Planului Anghel Saligny, un plan de modernizare a localităților României, în valoare de 50 miliarde lei, plan pe care USR PLUS nu l-a agreat inițial. Apoi aceștia au fost de acord dacă se ajustează potrivit cu 9 amendamente pe care le-au prezentat premierului.

 

După o serie de tensiuni în sânul Guvernului – întreruperi ale ședinței, consultări, etc.-, șeful statului, Klaus Iohannis, a avut o intervenție la ora 18, una aparent neutră, invocând începutul noii sesiuni parlamentare, prin care invita la dialog și responsabilitate întreaga clasă politică pentru a urmării interesele majore ale României. Printre altele, președintele s-a referit și la o serie de scadențe, nominalizând expres problema restantă a desființării Secție speciale de Investigare a Judecătorilor și Procurorilor.

 

La ora 19, premierul Florin Cîțu anunța demiterea ministrului justiției, Stelian Ion (USR PLUS).

 

În miez de noapte, USR PLUS a dat un comunicat potrivit căruia va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, apoi și-au nuanțat poziția, susținând că vor gira actualul guvern, dar fără primul ministru în persoana lui Florin Cîțu.

 

Sigur, sunt multe scenarii ce se pot avansa – de la ieșirea de la guvernare a USR PLUS, votarea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului, guvern minoritar PNL ce supraviețuiește prin coabitare discretă cu PSD, rămânerea la guvernare a USR PLUS cu o serie de noi condiții în coaliție – și care se vor devoala pe măsura derulării evenimentelor.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email