MEMORIA ZILEI, ACTUALITATE — 13/09/2021 at 8:05 am

13 septembrie 1899 – Se naște Corneliu Zelea Codreanu

Corneliu Zelea Codreanu, supranumit Căpitanul – fondatorul și liderul organizației Garda de Fier, cunoscută și sub denumirea de Legiunea Arhanghelul Mihail sau Mișcarea Legionară, – s-a născut în data de 13 septembrie 1899, la Huși, județul Fălciu, Regatul României.

 

Corneliu Codreanu a urmat cursurile școlii primare la Iași și Huși, iar între anii 1912-1916 a fost înscris la liceul militar de la Mănăstirea Dealu.

La 16 ani a fost combatant voluntar în Primul Război Mondial, fără a fi împlinit vârsta minimă pentru încorporare. Între 1917 și 1918 a urmat cursurile Școlii Militare de Infanterie de la Botoșani.

 

A aderat la Garda Conștiinței Naționale în 1919, atras de caracterul anticomunist al organizației. În 1920 a participat la acțiunile de înăbușire a revoltei comuniste de la Atelierele CFR Nicolina.

 

Admis la facultatea de drept din Iași, a devenit președintele Societății studenților la drept, organizație pe care a dizolvat-o pentru a fonda, în 1922, „Asociația Studenților Creștini”.

 

În 1923 fondează împreună cu A. C. Cuza Liga Apărării Naționale Creștine (L.A.N.C.), partid antidemocrat și antisemit.

În 1924, în urma unei altercații este implicat într-un proces la care, în sala de judecată, în fața instanței, îl împușcă pe prefectul de poliție Manciu, care îl agresase la rândul său anterior, dar este achitat pe motiv că acționase în legitimă apărare. Este vorba de primul dintr-o serie de asasinate politice (crima politică anterioară din România modernă a fost asasinarea lui Barbu Catargiu în 1863). „Asta este marea învinuire care se aduce legionarilor: au introdus în moravurile politice românești ceva ce nu făcea parte din tradiția noastră” acuză Neagu Djuvara.

În iunie 1925, Codreanu s-a căsătorit cu Elena Ilinoiu, fiica lui Constantin Ilinoiu. Sub auspiciile unor colaboratori și simpatizanți ca A. C. Cuza, generalul Macridescu, George Niculescu și alții, a fost organizată o nuntă publică în care mirii purtau costume naționale albe și pe cap pirostrii cu crucea în creștet și svastică pe frunte. La nuntă au participat aproximativ 100.000 de persoane în mii de vehicule, formând o coloană de cel puțin 4 km.

Filmarea procesiunii a fost confiscată și arsă în 1925 pe motiv că punea în pericol ordinea și siguranța publică.

 

Din cauza unor disensiuni apărute în L.A.N.C., Codreanu se desprinde de mișcare și, împreună cu Ion Moța, Corneliu Georgescu, Ilie Gârneață și Radu Mironovici, fondează în 1927, inspirat de o icoană din închisoarea Văcărești, mișcarea paramilitară „Legiunea Arhanghelul Mihail”.

 

La Mișcarea Legionară au aderat, într-o formă sau alta, importanți oameni de cultură – Nae Ionescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Radu Gyr (autorul versurilor Imnului Tinereții Legionare), Nichifor Crainic și alții.

Mișcarea legionară a fost contra partidelor considerate corupte, împotriva comunismului, împotriva evreimii și a pledat constant pentru valorile românești.

Corneliu Zelea Codreanu – și, de altfel, o serie întreagă de istorici – neagă caracterul fascist sau nazist al Mișcării Legionare, insistând în a susține că această mișcare politică este autentic românească, având o identitate proprie în rândul mișcărilor naționaliste ale epocii.

În urma unui răspuns dat lui Nicolae Iorga, care luase poziție față de Mișcarea Legionară („ești un necinstit sufletește”), este trimis în instanță pentru ultraj adus unui demnitar în exercițiul funcțiunii. Condamnat la șase luni de detenție, în luna mai 1938 este rejudecat și condamnat la zece ani de muncă forțată.

În noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938, Codreanu este omorât (sugrumat), împreună cu alți 13 legionari (Nicadorii și Decemvirii), de jandarmii care îi transportau la închisoarea Jilava. Incidentul are loc în pădurea Tâncăbești, din apropierea Bucureștiului. Motivul oficial invocat a fost „încercarea de evadare”, cel mai probabil, din ordinul dat de Regele Carol al II-lea. Cadavrele au fost arse cu acid și înhumate în fortul Jilava.

 

Corneliu Zelea Codreanu este autorul volumului „Pentru Legionari”, carte în care arată nașterea și ascensiunea legionarismului în România.

 

Corneliu Zelea Codreanu continuă să fascineze opinia publică românească și nu numai, studii recente, precum volumul lui Oliver Jens Schmitt – Corneliu Zelea Codreanu. Ascensiunea și căderea Căpitanului, Editura Humanitas, 2018 -, și cărțile editate mai nou despre Mișcarea Legionară sunt dovada acestei stări de lucruri.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email