POLITICĂ, ACTUALITATE, ECONOMIE — 08/10/2021 at 11:40 am

Miliardul Fondului de Rezervă al Guvernului – motiv de dispute politice

Guvernul a alocat, în şedinţa de miercuri, peste 1 miliard de lei, din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului, bani care vor merge către primării şi consilii judeţene.

 

PSD și USR au criticat măsura premierului Cîțu, considerând că fie au fost alocați prea puțini bani către administrațiile conduse de oamenii lor, fie nu au primit deloc bani în unele cazuri, PSD clamând că va depune plângere penală pe acest subiect.

 

În schimb PNL, prin vocea lui Florin Roman, vicepreşedinte responsabil cu administraţia publică, a făcut o serie de clarificări, poziționându-se în raport cu deciziile mai vechi ale celor două partide legate tot de alocări financiare:

 

„Alocările bugetare au mers spre 41 de Consilii judeţene şi 2.776 de primarii, conduse de reprezentanţi ai tuturor partidelor politice. PNL are 1.264 primari, nu toţi au primit bani. Restul de 1.500 sunt de la celelalte partide. Aici demontez primul fake news”.

 

Potrivit acestuia, în 14.10.2019, imediat după demiterea prin moţiune de cenzură, Guvernul Dăncilă PSD aloca nu mai puţin de 1,4 miliarde lei din Fondul de rezervă bugetară către 1.600 de primarii:

 

„83% din aceşti bani au ajuns la primarii PSD. Aşadar, dl Ciolacu ar trebui sa înceapă cu o plângere penală împotriva guvernului PSD, Dăncila! Altfel e un demagog! E al doilea fake news”, a mai precizat vicepreședintele.

 

Acesta atacă dur şi USR: ”USR, aflat la guvernare la adoptarea bugetului de stat, este autorul celebrei Anexe 7.03 care a dus peste 50% din bani către primarii USR din Alba Iulia, Braşov, Bacău sau Timişoara, iar atunci nu era “furt din banul public”! Alţi ipocriţi”.

 

Președintele Klaus Iohannis s-a poziționat de partea Guvernului precizând că dacă „unii și alții nu sunt mulțumiți, probabil e expresia unei frustrări că nu ei sunt acolo la cheia banilor. Am discutat de mult aceste chestiuni cu Florin Cîțu și am primit toate asigurările că aceste alocări vor fi făcute strict în corelare cu nevoile comunității autorității locale respective”, adăugând că aceste atacuri ale PSD și USR „sunt tactici de poziționare în vederea consultărilor și a formării unui nou guvern.”

Print Friendly, PDF & Email