EVENIMENT, ACTUALITATE, ȘTIINȚĂ — 08/10/2021 at 3:19 pm

NASA face primul test privind pericolul lovirii Pământului de către un corp ceresc

Scenariul potrivit căruia Pământul poate să fie lovit de un corp ceresc (cometă sau asteroid) a fost luat în calcul nu numai de către cineaști, ci și de oamenii de știință.

 

Conștienți – mai ales după ce Cometa Shoemaker-Levy 9 s-a dislocat la apropierea sa de planeta Jupiter, apoi a intrat în coliziune cu aceasta, în luna iulie 1994 – că există o mare probabilitate ca Pământul să fie lovit de către un obiect ceresc, oamenii de știință au luat măsuri în acest sens, de la instituirea monitorizării spațiului ceresc până la scenarii de contracarare a pericolului.

 

Astfel, printre cele mai importante scenarii se află cel potrivit căruia corpul ceresc amenințător este îndepărtat plasând în vecinătatea lui un alt corp trimis de pe Pământ și care, sub impulsul gravitațional, schimbă puțin traiectoria corpului vizat. Acest scenariu presupune ca obiectul amenințător (cometă sau asteroid) să fie observat la o mare distanță de Terra, așa încât o deviere mică a traiectoriei proprii să nu intersecteze traiectoria planetei noastre.

 

Alt scenariu, luat în calcul atunci când obiectul amenințător este observat târziu – astfel că primul scenariu nu poate să fie folosit -, este cel potrivit căruia acesta este lovit pur și simplu sperând că astfel i se reconfigurează traiectoria, obligându-l să rateze impactul cu Pământul.

 

NASA dorește acum să facă un test potrivit scenariului doi.

 

Pe 23 noiembrie 2021 de la baza Vandenberg din California se va da startul Misiunii DART a NASA sau Double Asteroid Redirection Test, potrivit căreia se va încerca tehnologia de deviere a asteroidului Dimorphos, o Lună mică care orbitează asteroidul Didymos, care se află lângă Terra, prin lovirea asteroidului cu o rachetă.

 

Această Misiune va fi prima demonstrație din istorie, realizată cu scopul de a testa apărarea planetară, în cazul unui eveniment nedorit, al impactului unui corp ceresc cu Pământul.

Print Friendly, PDF & Email