POLITICĂ, OPINII, ACCENT — 07/07/2022 at 12:34 pm

Topografii politice. Securitatea României – între intenții și realități

Un fapt, aparent, insignifiant, dar major, la o analiză serioasă, ne arată cât de vulnerabili suntem, în ciuda tuturor garanțiilor de securitate care ni se dau și pe care diverși, oficiali sau simple trompete, au grijă să le replice fără odihnă.

 

În 8 iunie 2022, când, în apropierea noastră se desfășoară, de peste 100 de zile, un război, un avion bimotor de mici dimensiuni, tip Beechcraft, la bordul căruia se aflau două persoane, a survolat, la joasă înălțime, spațiul aerian al Ungariei, României, Serbiei și Bulgariei. Mai mult, aeronava a decolat, se pare, din Letonia, a aterizat pe un aerodrom din Ungaria și a fost abandonat apoi în Bulgaria, cei doi pasageri dispărând fără urmă.

 

Această aeronavă, în mod suspect, a refuzat să răspundă insistentelor semnale lansate de avioanele din toate țările pe care le-a străbătut.

 

În ciuda acestui fapt, această aeronavă, în mod ciudat, nu a fost deranjată cu nimic, cu toate că trebuia doborâtă după ce a intrat ilegal în spațiul aerian al României, noi vorbind aici despre siguranța noastră.

 

Cum a fost posibil un asemenea act, într-un asemenea context belic în apropierea granițelor noastre?

 

Dacă psihologic am vrea să ne liniștim, am accepta teoria potrivit căreia suntem în fața unui exercițiu al forțelor NATO menit a testa reacția avioanelor sale de patrulare. Dar teoria nu se susține, întrucât, neasumat de toți cei implicați, un astfel de exercițiu putea să se sfârșească rău, prin doborârea avionului cu pricina, fapt, evident, de nedorit.

 

La fel de ușor cade și supoziția că avem de-a face cu traficanți sau simpli aventurieri, pentru că nimeni nu este atât de irațional încât să forțeze trecerea nepermisă prin spațiile aeriene a patru state, survolate non-stop de escadrile NATO, evident foarte vigilente în contextul războiului.

 

Singura variantă logică este că aeronava aparține unui stat ostil – suntem, cu toții, tentați să ne gândim la Rusia! – care a dorit, să testeze reacția forțelor NATO, pe de o parte, să culeagă informații, pe de altă parte. Statul respectiv a ales o aeronavă de mici dimensiuni, civilă și nu militară tocmai pentru a-și desfășura testul mai bine, întrucât, cel mai probabil, forțele NATO nu ar fi ezitat să doboare o aeronavă militară. Tactica face parte din ceea ce se definește a fi așa-zisul război hibrid, neconvențional. În cazul de față avem de a face cu o aeronavă a cărei proveniență este incertă, plecată de pe un aerodrom dintr-o țară membră a Uniunii Europene și a NATO, Lituania, care survolează spațiul aerian a patru țări europene, membre ale alianței nord atlantice, și care aterizează într-o țară europeană și membră NATO, Bulgaria. Aparent, în această ecuație, Rusia nu se regăsește nicăieri.

 

Și a testat! Și ce-a observat?!

 

Ei bine, concluzia este că suntem extrem de vulnerabili. Că toate garanțiile de Securitate, care, desigur, sunt binevenite, nu trebuie să ne inducă o stare de confort și somnolență. Că, până la urmă, trebuie să învățăm lecțiile istoriei – și noi, românii, chiar avem ce învăța – anume că singurul nostru aliat cu adevărat este, cum s-a spus, Marea Neagră și drept urmare trebuie să fim, în registrul securității, pregătiți în orice moment pentru orice.

 

Marcel Seserman

Print Friendly, PDF & Email