EVENIMENT, ACTUALITATE, ȘTIINȚĂ, ACCENT — 13/07/2022 at 10:06 am

Telescopul spațial James Webb a furnizat primele imagini spectaculoase

Imaginile preluate de la cel mai performant telescop lansat până acum în spațiu, Telescopul spațial James Webb, au fost prezentate luni publicității într-un eveniment la care a participat chiar președintele american Joe Biden.

Telescopul spațial James Webb este succesorul nu mai puțin celebrului Telescop Hubble (HST – Hubble Space Telescope), lansat la data de 24 aprilie 1990, la Cap Canaveral, Florida, Statele Unite ale Americii, pus pe orbită de naveta spaţială Discovery.

Telescopul spațial James Webb, lansat la 25 decembrie 2021, pe o rachetă Ariane 5 VA256, este rezultatul colaborării dintre NASA, ESA (Agenţia Spaţială Europeană) şi ASC (Agenţia Spaţială Canadiană), având un cost aproximativ de 10 miliarde de dolari, la care participă 15 naţiuni, fiind conceput să fie funcţional pentru un minimum de 5 ani.

Telescopul spațial James Webb, în infraroşu, cântăreşte 6 500 de kilograme, are o înălţime de peste 20 de metri, este dotat cu o oglindă principală de 6,5 metri, placată cu aur, compusă din 18 panouri hexagonale, care vor fi răcite la o temperatură de -233 Grade Celsius, iar “ecranul” solar/ parasolarul are dimensiunile unui teren de tenis.

Această minune a tehnicii moderne a furnizat o imagine a Universului nostru cu cel mai mare grad de profunzime obţinut vreodată, arătând tinerele galaxii formate la scurt timp după Big Bang, eveniment ce a avut loc, potrivit cosmologilor, acum în urmă cu aproximativ 13,8 miliarde de ani.

În prezent Telescopul spațial James Webb se află la o distanţă de aproximativ 1,5 milioane de kilometri faţă de Pământ.

Print Friendly, PDF & Email