Lansarea Raportului „Limitarea schimbărilor climatice și a impactului lor: o abordare integrată pentru România”

Azi, la Palatul Cotroceni va fi lansat, în dezbatere publică, Raportului „Limitarea schimbărilor climatice și a impactului lor: o abordare integrată pentru România”

„Președintele României, Klaus Iohannis, este implicat activ în eforturile naționale și internaționale de combatere a schimbărilor climatice și de consolidare a politicilor publice care să facă posibilă tranziția climatică. În acest sens, Președintele României a decis înființarea unui grup de lucru care și-a desfășurat activitatea pe această problematică, în decursul anului 2022, la nivelul Administrației Prezidențiale, sub coordonarea Departamentului Climă și Sustenabilitate.

Format din experți români din țară și din străinătate, grupul de lucru a identificat o serie de provocări la adresa României în contextul schimbărilor climatice, precum și un set de măsuri pentru a răspunde eficient acestora, toate reunite în Raportul „Limitarea schimbărilor climatice și a impactului lor: o abordare integrată pentru România”. Acest Raport va fi lansat în dezbatere publică joi, 8 septembrie 2022, în cadrul unui eveniment care va fi găzduit la Palatul Cotroceni.

Studiile științifice și fenomenele meteo atipice care se manifestă din ce în ce mai des – valuri de căldură extremă, secetă istorică și incendii de vegetație în perioada recentă – indică accelerarea încălzirii globale cu implicații negative tangibile și incontestabile asupra țării noastre.

Abordarea adecvată a tranziției climatice are ca efecte atât asigurarea unui mediu sănătos și prevenirea unor fenomene meteo extreme și a unor dezastre naturale asociate, cât și accesul extins la energie nepoluantă, crearea de locuri de muncă și creșterea economică verde.

Pentru a beneficia de efectele pozitive ale tranziției climatice, este necesară o abordare holistică, cu politici publice bazate pe date și știință, ca răspuns la evoluțiile internaționale și la Pachetul „Fit for 55”. Prin Raportul elaborat, grupul de lucru înființat la nivelul Administrației Prezidențiale contribuie la definirea unei abordări integrate la nivel național.

Lansarea în dezbatere publică a Raportului pentru o perioadă de o lună de zile presupune centralizarea punctelor de vedere transmise în scris la adresa de e-mail clima@presidency.ro, precum și o serie de întâlniri cu entități interesate de domeniul schimbărilor climatice, reprezentanți ai mediului academic și de cercetare, ai mediului de business și ai ONG-urilor. Opiniile și contribuțiile constructive ale celor care își doresc să se angajeze în dezbatere vor genera îmbunătățirea măsurilor propuse în Raportul „Limitarea schimbărilor climatice și a impactului lor: o abordare integrată pentru România”.

Print Friendly, PDF & Email