Ion Agârbiceanu – 140 de ani de la naștere

Se împlinesc azi, 12 septembrie, 140 de ani de la nașterea lui Ion Agârbiceanu – scriitor, ziarist, parlamentar, academician, protopop de Cluj și canonic al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Din 1901-1902 a început să colaboreze cu poezii la „Tribuna” din Sibiu, „Gazeta Transilvaniei” (Brașov), „Familia” (Oradea), „Drapelul” (Lugoj), „Cultura creștină (Blaj), iar din anul 1903 a început colaborarea la revista „Sămănătorul”, însușiindu-și principiile estetice ale curentului sămănătorist.

A fost membru în Comitetul Executiv al Partidului Național Român din Transilvania (1919) și a deținut mai multe funcții politice în Parlamentul României întregite fiind senator și vicepreședinte al Senatului.

După 1918 a fost director al ziarului „Patria” din Cluj (1919-1927), apoi al ziarului „Tribuna” din Cluj (1938-1940).

A fost membru în Comitetul de conducere al Societății Scriitorilor, președinte al Sindicatului presei române din Ardeal și Banat (începând cu 1921) și membru (din 1955) al Academiei Române.

Spre sfârșitul anului 1905 debutează editorial cu volumul de schițe și povestiri, De la țară., editat de revista Luceafărul.

Ion Agârbiceanu a scris mult, fiind de reținut o serie de povestiri (printre care Fefeleaga), romane (precum Arhanghelii, Strigoiul) și, nu în ultimul rând, Amintirile (1940).

Despre opera sa au scris critici importanți: Mihail Dragomirescu, Ilarie Chendi, Gh. Bogdan-Duică, Perpessicius, Eugen Lovinescu, Pompiliu Constantinescu, G. Călinescu, Mircea Zaciu, Ion Vlad, Dumitru Micu, Șerban Cioculescu, Dimitrie Vatamaniuc, Teodor Vârgolici, Dan Mănucă, Ion Negoițescu.

Print Friendly, PDF & Email